Turkije voegde in november 30 procent toe aan strategische goudreserve

Uit onlangs gepubliceerde data van het IMF blijkt dat Turkije recentelijk zeer actief is geweest met het aankopen van goud, want in de maand november kocht het land voor in totaal 1.328.000 troy ounce (omgerekend 41,3 ton) aan goud. Met de aankoop werd de goudreserve van Turkije in één keer 30% groter. Eind oktober had het land immers 4.429.000 troy ounces aan goud in de kluis liggen. Met de nieuwe aankopen erbij kwam het totaal eind november uit op 5.758.000 troy ounces, omgerekend 179 metrische ton.

Daarmee klimt Turkije in één klap een stuk of zeven plaatsen op de wereldranglijst van goudreserves en zou het een plekje vlak boven Algarije innemen op de 22e plaats (uitgaande van de officiële goudreserves van juni 2011, het kan dus afwijken van de meest actuele data). Naast Turkije blijft ook Rusland haar goudreserve uitbreiden, want deze grootmacht voegde in november 2011 voor 81.000 troy ounces aan haar reserve toe, waarmee het totaal op 28.086.000 miljoen troy ounce komt (omgerekend 873,5 ton goud). Door het actieve aankoopprogramma, dat begin dit jaar in gang werd gezet, heeft Rusland nu al Nederland en Japan ingehaald op de wereldranglijst. Rusland neemt met de huidige omvang van haar goudvoorraad de achtste positie in op wereldniveau, op gepaste afstand van Zwitserland en China die in juni 2011 beide iets meer dan 1.000 metrische ton aan goud in de kluizen hadden liggen. Rusland heeft over heel 2011 haar goudreserves geleidelijk opgebouwd en heeft nu 11% meer goud in de kluizen dan eind vorig jaar.

Dat centrale banken wereldwijd besluiten om tegen de huidige koers nog massaal goud in te slaan maakt duidelijk dat in elk geval de centrale bankiers van verschillende landen het edelmetaal kunnen waarderen en het nog niet te duur vinden. Ook Europese landen die problemen hebben met hun schuldenfinanciering, zoals Griekenland en Portugal, hebben er nog geen moment over nagedacht om een deel van hun goud te verkopen om hun schuld te verlagen. Daarvoor achten ze de goudreserve te belangrijk in een tijdperk waarin grote machtsblokken een valuta-oorlog uitvechten om hun de exportpositie te verbeteren en daarbij hun munt verzwakken.

Turkije voegde in november 30% aan haar strategische goudreserve toe