Turkse burgers opnieuw opgeroepen sieraden naar bank te brengen

De oproep om het goud naar de bank te brengen is niet nieuw, want enkele maanden geleden stelde de Turkse overheid al soortgelijke plannen voor. Juwelenmaker Atasay heeft 400 winkels verspreid over heel Turkije en heeft daarmee een groot bereik. De bank heeft al een samenwerkingsverband met Turkiye Is Bankasi (de grootste bank van het land op basis van de bezittingen) en Turkiye Garanti Bankasi (de grootste bank naar marktwaarde) om de bevolking aan te moedigen het goud ter opslag aan te bieden, zo schreef de Turkse krant Hurriyet eerder deze week.

Turken die hun gouden sieraden naar de bank brengen krijgen daar een ontvangstbewijs voor terug, waarop de waarde staat waarvoor de sieraden getaxeerd zijn. Ook banken in Turkije hebben er belang bij als mensen hun goud naar de bank brengen, omdat daarmee de reseres van banken worden versterkt. De juwelenmaker Atasay is ook in gesprek met banken als Turkiye Halk Bankası en TC Ziraat Bankasi, banken die respectievelijk door de overheid worden gemanaged en in het bezit zijn van de overheid.

Turken sparen steeds minder op een bankrekening

Het gespaarde vermogen in Turkse spaarbanken is de laatste jaren steeds verder terugelopen ten opzichte van de economie, omdat veel Turken ervoor kiezen om hun spaargeld in een andere vorm aan te houden, waaronder goud. In maart verkaarde Ozcan Halac van de Istanbul Gold Exchange al tegenover Bloomberg dat er waarschijnlijk ongeveer 5000 metrische ton aan goud bij deTurken thuis ligt opgeslagen. Dat is ongeveer twee maal de wereldwijde jaarlijkse productie van goud en een veelvoud van de hoeveelheid goud die bij de Turkse centrale bank ligt opgeslagen.

Het is de vraag of Turken bereid zijn om hun goud naar de bank te brengen, want juist in onzekere tijden is er waarschijnlijk de behoefte om direct over het goud te kunnen beschikken. Goud wordt in Turkije gezien als een goede bescherming tegen inflatie, een fenomeen waar Turken de laaste twee decennia in grote mate aan blootgesteld zijn. Sinds 2001 is de goudprijs in de Turkse lira al 10 tot 15 keer over de kop gegaan, terwijl de goudprijs in euro's en dollars vanaf de bodem in 2001 tot en met 2012 ongeveer 6x over de kop ging. De grafiek vanaf 1990 (van Bloomberg, via Zero Hedge) maakt helemaal duidelijk waarom Turken zoveel meer waarde hechten aan hun goud dan de bevolking van de Westerse wereld.

Goudprijs in Turkse lira, klik op de grafiek voor het originele formaat (Bron: Bloomberg)

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo