De centrale bank van Venezuela heeft vorige week acht ton goud uit haar kluis gehaald, zo meldt Reuters op basis van twee bronnen binnen de Venezolaanse regering. De verwachting is dat de regering het goud zal verkopen om vreemde valuta te bemachtigen. Die heeft het land nodig om goederen uit het buitenland te importeren.
Door de Amerikaanse sancties wordt het voor de regering van Maduro steeds lastiger om aan geld te komen. Het land is afgesneden van het Amerikaanse banksysteem en heeft daardoor minder mogelijkheden om geld te lenen. Ook zijn er restricties opgelegd aan de export van olie, de belangrijkste inkomstenbron van Venezuela. Mede door deze sancties lukt het de regering niet om de crisis te bezweren, waardoor de regering nu ook reserves van de centrale bank moet aanspreken.
‘Venezuela eind dit jaar zonder goud’
Sinds het begin van dit jaar zou de centrale bank van Venezuela al 30 ton goud hebben verkocht. Dat betekent dat er nog ongeveer 100 ton goud in de kluis ligt, goed voor een marktwaarde van €3,7 miljard. Met het tempo waarin het land nu haar goudvoorraad verkoopt zal de kluis van de centrale bank voor het einde van het jaar leeg zijn. Het land heeft ook 31 ton goud in Londen liggen, maar de Bank of England weigert dat vooralsnog vrij te geven.
Een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zei in een verklaring tegenover Reuters dat de Verenigde Staten alle pogingen van Maduro om de reserves van de bevolking te verkopen veroordeelt. “We moedigen alle bedrijven, banken en andere entiteiten binnen en buiten de Verenigde Staten aan om niet deel te nemen aan de uitverkoop van Venezolaanse reserves door het voormalige regime van Maduro.”
In februari heeft de regering van Maduro een vergelijkbare hoeveelheid goud verkocht. Vorig jaar verkocht het land nog edelmetaal aan Turkije, maar een verkoop van 29 ton aan de Verenigde Arabische Emiraten werd door sancties gedwarsboomd. De oliestaat wilde 29 ton goud van Venezuela overnemen, maar die deal ging niet door.
Economische crisis
De economie van Venezuela verkeert al zes jaar in een economische crisis. Door hyperinflatie is het geld zo goed als waardeloos geworden. Dat ze nu goud verkopen is een teken aan de wand, want dat is normaal gesproken de laatste reserve die landen aanspreken om aan geld te komen. Het land heeft ook al humanitaire hulp van Rusland geaccepteerd.
De Verenigde Staten en haar bondgenoten sturen aan op een vertrek van president Maduro en hebben oppositiefiguur Juan Guaido erkend als opvolger. De bevolking van Venezuela is echter verdeeld. Niet iedereen is blij met Maduro, maar nog minder Venezolanen zitten te wachten op buitenlandse inmenging.
Dit artikel verscheen eerder op Holland Gold