De verkoop van gouden munten bij de US Mint lijkt weer weg te zakken tot het niveau van voor het uitbreken van de financiële crisis, zo blijkt uit een analyse van de verkoopcijfers van het Amerikaanse munthuis. Ook de vraag naar zilveren munten is na een aantal uitzonderlijk goede jaren weer weggezakt tot laagste niveau sinds begin 2008. Hoe komt het dat de vraag naar deze beleggingsmunten het afgelopen jaar zo hard gedaald is?
Een van de meest voor de hand liggende redenen is het positieve sentiment ten aanzien van de economie, waardoor meer beleggers momenteel de voorkeur lijken te geven aan de aandelenmarkt. De belangrijkste beursgraadmeters in de Verenigde Staten staan op recordhoogte en zijn de afgelopen twaalf maanden al met meer dan 20% gestegen. Het lijkt er dus op dat veel spaarders en beleggers, mede door de lage rente, hun toevlucht zoeken op de aandelenmarkt.
Virtuele munten?
Goud en zilver deden het vorig jaar zeker niet slecht met een rendement van respectievelijk 13,6% en 7,1% (in dollars), maar deze winst viel in het niet bij de winsten die beleggers wisten te realiseren op virtuele munten. Hoewel we het niet met cijfers aantonen is het aannemelijk dat een deel van de potentiële doelgroep voor beleggen in edelmetalen uiteindelijk besloten heeft in de markt van virtuele munten te stappen.
Een andere mogelijkheid is dat voorkeur van beleggers verschoven is naar munten van andere munthuizen, maar daar zijn vooralsnog geen aanwijzingen voor te vinden. Ook andere munthuizen zoals de Perth Mint en de Royal Canadian Mint lieten het afgelopen jaar zeer magere verkoopcijfers zijn.
Goud als veilige haven
Sinds de financiële crisis van 2008 is het aanbod van goud en zilver als beleggingsobject aanzienlijk toegenomen. Niet alleen zijn er meer munthuizen die in grote oplage beleggingsmunten op de markt brengen, ook is het veel makkelijker geworden om deze als particulier online aan te kopen. Dat verklaart misschien ook wel waarom er sinds het uitbreken van de financiële crisis van 2008 substantieel meer edelmetaal verkocht wordt dan daarvoor.
De volgende grafiek geeft het 12-maands voortschrijdende gemiddelde van de verkoop van gouden en zilveren munten bij de US Mint. Opvallend is niet alleen de sterke toename sinds het uitbreken van de kredietcrisis, maar ook de piek voor de eeuwwisseling. Op de grafiek is ook duidelijk de impact van de Europese schuldencrisis te zien, evenals de recordverkopen van zilveren munten over de afgelopen jaren.
Bij deze cijfers moeten we natuurlijk ook opmerken dat er veel meer goud op papier wordt verhandeld dan in de fysieke goudmarkt. Daardoor heeft de handel in fysiek edelmetaal vooralsnog weinig impact op de goudprijs.
Verkoop gouden en zilveren munten US Mint (Klik voor een grotere versie)
Dit artikel wordt u aangeboden door Goudstandaard, uw adres voor de aankoop en verzekerde opslag van edelmetalen. Wilt u goud kopen? Neem dan contact op door te mailen naar [email protected] of door te bellen naar +31(0)88-4688488.
6 gedachten over “Verkoop gouden munten US Mint sterk gedaald in 2017”
Of goud en zilver ook voor de toekomst een veilige haven zijn moet nog blijken er is een verschil met vroeger alles wat je aankoopt staat ergens opgeslagen.
Daar bij komt dat de overheden vandaag de dag genoeg tools in handen hebben om het feestje te verzieken.
Maar het grootse probleem blijft de papiermarkt waar alleen in beloftes wordt gehandeld en niet in fysiek zolang hier de prijs wordt bepaald zie ik nog geen grootte veranderingen in de prijs voor goud & zilver.
Er gaat denk ik pas iets veranderen als goud een nieuwe functie krijgt. Sinds 1971 ligt het maar wat weg te stoffen in de kluizen van centrale banken en vermogende particulieren. Het is geen geld meer en wordt voor zover ik weet ook niet vaak gebruikt als onderpand voor financiële transacties. Binnen het dollarsysteem heeft de Amerikaanse dollar deze functie van goud overgenomen.
Het wordt pas echt interessant als centrale banken en overheden in bijvoorbeeld China of Rusland besluiten goud weer te gaan gebruiken voor het internationale handelsverkeer, maar dat gaat denk ik niet gebeuren zo lang het dollarsysteem nog functioneert.
De ‘papieren’ goudmarkt is inderdaad nog altijd bepalend voor de goudprijs en dat zal denk ik wel zo blijven zo lang het de belangen van alle deelnemende partijen dient. We zien dat sinds de crisis van 2008 het fysieke goud structureel van West naar Oost verschuift. Zo lang de Chinezen en Russen fysiek goud kunnen krijgen tegen de huidige prijs zullen ze er geen belang bij hebben om die markt op te blazen.
Er zullen n.m.m twee koersen ontstaan. Een koers voor de papieren goudmarkt en een voor de fysieke goudmarkt. En die twee zouden wel eens flink uit elkaar kunnen gaan lopen.
Dit lees en hoor ik al meer dan 10 jaar en er is nog geen stap genomen in die richting en volgens mij gaat dit ook niet gebeuren.
NEE, dan raken de bepalen de banken hun dominante speculatieve koers bepalen de positie kwijt, wei neemt hen dat favoriete speelgoed af!
Dat het nog niet gebeurd is wil niet zeggen dat het niet kan gebeuren. Ik houd nog altijd rekening met een scenario waarin een grote vlucht richting edelmetaal zal ontstaan en dan is er denk ik niet genoeg fysiek goud beschikbaar tegen de huidige prijs.
Wie goud heeft gekocht om te speculeren op een dergelijke scenario zal misschien teleurgesteld zijn door de prijsontwikkeling van de afgelopen vijf jaar. Maar als je het gewoon als onderdeel van je vermogen ziet is er denk ik niet veel aan de hand. Het edelmetaal heeft een negatieve correlatie met de meeste andere beleggingen en is in die zin dus een nuttige aanvulling op een gespreide portefeuille.