Vervalste Perth Mint goudbaren verkocht in China

In een werkplaats waar Seven News heeft gefilmd werden verschillende vervalsingen aangetroffen, allemaal gebaseerd op de 1 troy ounce goudbaar van de Perth Mint zelf. Ook werden er stempels aangetroffen, waarmee de ijzeren plaatjes omgetoverd werden in goudbaren die sterk lijken op die van de Perth Mint. Een echte goudbaar van 1 troy ounce kost vandaag de dag ruim $1700, terwijl de vervalsing maar een paar dollar aan goud bevat. Seven News mocht driehonderd goudbaren meenemen voor $1 per stuk, maar de goudbaren zijn uiteraard nagemaakt om verkocht te worden als puur goud.

Seven News ging met deze vondst naar de Perth Mint, die op haar beurt aangifte deed bij de politie. Ron Currie van de Perth Mint betreurt de vervalsingen, omdat deze goudbaren waarschijnlijk gekocht worden door mensen die niet veel te besteden hebben en die denken dat ze een goede koop hebben gedaan. Voor goud is het net zoals met andere goederen; als het te goedkoop is om waar te zijn deugt er waarschijnlijk iets niet.

Perth Mint

Op de vervalste Perth Mint goudbaartjes werd het logo van de Perth Mint Australia geslagen, aangevuld met de informatie '99,99%', 'Pure Gold' en '1 ounce'. Op de achterkant zijn kangaroes geslagen, conform het officiële ontwerp van de Perth Mint. De vervalsingen zijn voor de ervaren goudhandelaar waarschijnlijk makkelijk te herkennen. Een baartje dat is gemaakt van een ander metaal heeft vaak een andere klank, wijkt significant af van het beloofde gewicht of is veel groter dan een authentieke goudbaar met hetzelfde opgegeven gewicht.

De werknemers in de Chinese 'valsemunterij' doen niet geheimzinnig over hun werkprocedure. Terwijl de camera loopt zegt een man die er werkt: ''eerst doen we er een laagje zilver op, daaa een laagje goud''. De 300 vervalste 1 troy ounce goudbaartjes zouden voor ongeveer $510.000 verkocht kunnen worden, indien de spotprijs van het edelmetaal gehanteerd zou worden. Seven News mocht om onduidelijke reden driehonderd valse goudbaartjes meenemen voor $300.

Volgens Ron Currie van de Perth Mint vinden de vervalsingen alleen op kleine schaal plaats en is de kans dat men in Australië een vervalsing tegen het lijf loopt gering. Desondanks is de schade groot voor iedereen die deze goudbaartjes gekocht heeft voor de prijs van één troy ounce goud. Currie voegt eraan toe dat de vervalste goudbaren lang niet zo goed afgewerkt zijn als het origineel. Daaaast worden originele goudbaren van de Perth Mint geleverd in een speciale verpakking, die ook niet zo makkelijk na te maken is.

De Australische Perth Mint heeft het probleem aangekaart bij de politie, maar ook die kunnen maar beperkt actie ondeemen. Zij kunnen alleen proberen te voorkomen dat de valse baren uit China de goudmarkt van Australië bereiken. De driehonderd vervalsingen zijn na het onderzoek veietigd. Op de website van Seven News is ook een korte videoreportage te vinden.

De 300 vervalste goudbaren met het stempel van de Perth Mint zijn na het onderzoek veietigd (Afbeelding via Seven News)

De originele goudbaar waarop de vervalsingen gebaseerd zijn (Afbeelding via Goudzilverwinkel)

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀20 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo