Video: Bill Murphy (GATA) over manipulatie in de goud- en zilvermarkt

Bill Murphy wordt gezien als de klokkenluider in deze kwestie, omdat hij op 25 maart 2010 een belastende verklaring aflegde tegenover de CFTC. In deze verklaring legt Bill Murphy uit hoe bepaalde zakenbanken de goudprijs op strategische momenten onderdrukken. Soortgelijke praktijken zouden zich ook voordoen in de zilvermarkt, een zeer kleine markt waarin HSBC en JP Morgan een buitengewoon grote shortpositie hebben.

In het volgende interview, dat tijdens het Califoia Investment Conference werd afgenomen door Dan Ameduri van Future Money Trends, kan Bill Murphy zijn standpunt en dat van de GATA (Gold Anti-Trust Action Committee) opnieuw uiteenzetten. Bill Murphy is van mening dat de manipulatie van de goud- en zilverprijs uiteindelijk in de boeken zal gaan als een groot schandaal, veel groter dan bijvoorbeeld de fraude van het 'beleggingsfonds' van Madoff en van het energiebedrijf Enron. Volgens Bill Murphy zitten we dicht bij een versnelling van de goud- en zilverprijs, omdat de economische vooruitzichten nog steeds erg slecht zijn en steeds meer mensen ontdekken dat ze fysiek goud en zilver moeten hebben om hun vermogen te beschermen tegen een financiële crisis.

In het onderstaande interview beschrijft Bill Murphy hoe de goud- en zilvermarkt worden gemanipuleerd, met name via de derivaten- en de termijnmarkt. Bill Murphy beroept zich op empirische informatie en op verhalen die hij hoorde als handelaar in metalen op de beurs van Londen.