Volgens David Morgan zal zilver goed presteren in de komende jaren, gezien het gegeven dat er een wereldwijd valutaprobleem is. Zilver heeft een rijke geschiedenis als geld, omdat het alle eigenschappen bezit die worden gesteld aan geld. Zilver is schaars, heeft een consistende kwaliteit, is duurzaam, makkelijk te vormen en komt slechts in beperkte hoeveelheden uit de aardkorst. Goud en zilver zijn metalen die in de menselijke geschiedenis vrijwillig zijn verkozen tot geld, terwijl papiergeld vandaag de dag bij wet aan het volk is opgelegd. In de reguliere media wordt vrij zelden de monetaire rol van goud en zilver benaderd en wordt het edelmetaal vooral afgeschilderd als een zeer volatiele en riskante grondstofbelegging die geen cashflow produceert.
Veel onwetendheid onder het grote publiek ten aanzien van geld
In de afgelopen decennia is zilver volledig verdwenen uit ons geld, met als gevolg dat veel mensen vandaag de dag niet eens meer weten wat geld precies is. Dat vind David Morgan vreemd, omdat juist geld bijna iedereen bezig houdt. Mensen die er weinig van hebben willen graag meer, terwijl vermogende mensen zich vaker zorgen maken hoe ze hun geld kunnen beschermen. De rol van goud en zilver als het ultieme geld wordt volgens David Morgan nog steeds niet begrepen door veel fondsbeheerders en beleggers, omdat ze ook geen helder beeld hebben van wat geld precies is en wat de geschiedenis van geld is.
David Morgan wijst met een beschuldigende vinger naar de grote groep mensen die niet zelf nadenken over de economie en alles overlaten aan financiële planners, adviseurs en vermogensbeheerders. Ze zouden zichzelf moeten verdiepen in het concept geld en de rol die goud en zilver daarin gespeeld hebben. Mensen moeten volwassen genoeg zijn om zelf na te denken en zelf beslissingen te nemen, nadat ze zich eerst bekend hebben gemaakt met de materie.
Zilver en goud kunnen een crisis doorstaan
De meest veilige beleggingsvorm is fysiek goud en zilver, omdat deze de belegger de grootste kans geven om hun vermogen veilig te stellen gedurende deze crisis. David Morgan voegt daar meteen aan toe dat het niet aan te raden is om direct 100% in edelmetaal te beleggen, maar om te beginnen met 10 tot 20 procent. De zilverbelegger verwacht dat de huidige bullmarket in beide edelmetalen in de geschiedenisboeken zal gaan, omdat we nooit eerder op een dergelijk grote schaal een ongedekt geldsysteem hebben gehad. De geschiedenis van papiergeld kent, sinds de eerste verschijning in China, alleen maar mislukkingen. Het kan heel lang goed gaan, maar uiteindelijk weet geen enkel ongedekt geldsysteem te ontsnappen aan het misbruik van zijn meester. Alleen daarom is het volgens Morgan zeker dat ook de Amerikaanse dollar ooit waardeloos wordt, terwijl goud en zilver nooit waardeloos zullen worden. De zilverprijs kan in de komende jaren stijgen tot honderden dollars per troy ounce, ook omdat veel beleggers richting zilver zullen lopen als goud te duur voor ze wordt.
In de media is er nog steeds weinig aandacht voor goud en zilver en als die aandacht gegeven wordt is dat vaak met heel erg veel scepsis, zo concludeert David Morgan. Ondertussen wordt de middenklasse uitgehold door het beleid van de centrale banken, dat erop gericht is het geld minder waard te maken. De Federal Reserve koopt bijvoorbeeld rechtstreeks staatsobligaties op, terwijl het via de extreem lage rente de Amerikaanse banken in staat stelt om met weinig risico een gezonde winstmarge te maken (de zogeheten ‘carry trade’). De gemiddelde Amerikaan moet volgens Morgan steeds harder werken om zijn of haar welvaartsniveau te behouden, een gegeven dat verband houdt met de ontwaarding van het geld.
Munten versus baren
Wat betreft het beleggen in goud en zilver raadt David Morgan aan om een goede mix aan te houden tussen de bekende 1 troy ounce munten en de grotere baren, omdat de munten veel meer liquiditeit verschaffen dan een baar. Munten kunnen per stuk verkocht worden, terwijl grote zilverbaren of goudbaren niet deelbaar zijn en in één keer gekocht of verkocht moeten worden. Voor zeer vermogende particulieren zijn baren natuurlijk aantrekkelijk, omdat ze makkelijker opgeslagen kunnen worden dan munten.
Voor de rest van het interview verwijzen we graag naar onderstaande video, die iets meer dan 20 minuten duurt. Daarin geeft David Morgan ook zijn visie op de levensvatbaarheid van een terugkeer naar de klassieke goudstandaard.