De terugkeer naar een goudstandaard is geen goed idee, omdat je daarmee de geldhoeveelheid in de economie vastlegt. Daarmee belemmer je de economische groei, omdat iedereen moet werken voor diezelfde gelimiteerde hoeveelheid geld. Dat zegt econoom Michael Norman op zijn videoblog.
Een terugkeer naar een goudstandaard geeft ook onevenredig veel macht aan diegene die het goud bezitten, omdat zij uiteindelijk bepalen wie het geld krijgt. Ook kunnen vermogende mensen macht naar zich toetrekken door het goud op te potten, waardoor iedereen nog afhankelijker wordt van die kleine groep superrijken.
Goudstandaard
Juist het feit dat banken geld als krediet kunnen creëren geeft mensen uit alle lagen van de bevolking de vrijheid om nieuwe economische activiteiten te ontplooien, zonder dat ze daarmee afhankelijk worden van de mensen die het goud bezitten.
Onder een goudstandaard is het veel minder aantrekkelijk om geld te lenen, omdat een toenemende productiviteit van de economie bij een vaste geldhoeveelheid betekent dat ieder muntstuk meer waard wordt. Heb je geld geleend, dan wordt je schuld dus steeds moeilijker om af te lossen.