Vliegtuig met goudstaven vast op vliegveld van Istanbul

De Turkse autoriteiten menen dat de documentatie van de vracht niet op orde is. Bepaalde documenten zouden volgens de Turkse politie niet aanwezig zijn, wat als reden opgegeven werd om het vliegtuig aan de grond te houden. De nieuwszender CNN-Türk bracht dit nieuws eerder naar buiten. De lading is verzegeld en er zou veel politie bij het vliegtuig aanwezig zijn 'om eventuele diefstal te verhinderen', zo schrijft het Belgische Vandaag op basis van informatie van de lokale Turkse omroep TRT.

De goudstaven zouden onderweg zijn van Ghana naar Iran, waarbij een tussenstop gemaakt zou worden op de luchthaven van Dubai om minder aandacht te trekken. Vanwege de inteationale sancties tegen Iran wordt de handel met het land inteationaal scherp in de gaten gehouden. Iran werd vorig jaar al afgesloten van het inteationale SWIFT betalingssysteem en afgelopen zomer sloot Europa zich aan bij het olie-embargo, waardoor Iran haar ruwe olie maar moeilijk kwijt kan. Niet alleen het transport van olie is problematisch, maar ook de betaling.

Het is opvallend dat het vliegtuig met goudstaven aan de grond werd gehouden. Turkije exporteert zelf ook goudstaven naar Iran, in ruil voor aardgas uit het Perzische land. Zie ook ons nieuwsbericht van november vorig jaar, waarin een grafiek is opgenomen die suggereert dat Turkije sinds augustus goud via de Verenigde Arabische Emiraten uitvoert naar Iran. Dit kunnen we echter niet bevestigen.

De Turkse autoriteiten noch de verantwoordelijken van vrachtvervoerder  ULS Cargo gaven commentaar op de zaak, zo schrijft nieuwssite Vandaag.

Airbus A300 van ULS Cargo met 1.500 kilo goudstaven wordt vastgehouden op luchthaven Istanbul (Afbeelding van Dutchplanespotters)

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo