VN: Grote hoeveelheid goud en zilver belandt op vuilnisbelt

Deze bijdrage is afkomstig van Goudstandaard.

Volgens een onderzoek van de universiteit van de Verenigde Naties is er vorig jaar wereldwijd 1.000 ton zilver en 300 ton goud in de vorm van elektronisch afval op vuilnisbelten terechtgekomen. Deze twee edelmetalen worden vanwege hun goede elektrische geleiding gebruikt in tal van elektrische apparaten. Met de juiste installaties kunnen vrijwel alle metalen uit het afval gerecycled worden, maar dat gebeurt in heel veel landen nog niet.

Vorig jaar werd er volgens het onderzoek wereldwijd bijna 42 miljoen ton aan elektronisch afval gedumpt, afval met een potentiële waarde van $50 miljard. Alleen al het goud dat jaarlijks ‘gedumpt’ wordt vertegenwoordigt meer dan 10% van de totale jaarlijkse productie van goudmijnen.

Het meeste elektronische afval wordt geproduceerd door de Verenigde Staten en China, maar omgerekend naar het aantal inwoners is de afvalproductie van Europeanen het grootst. Noorwegen spant de kroon, zij gooien jaarlijks meer dan 28 kilogram per persoon aan elektronisch afval weg. Het minste afval wordt geproduceerd door Afrikaanse landen, gemiddeld 1,7 kilogram per persoon per jaar.

“Elektronisch afval vertegenwoordigt wereldwijd een waardevolle ‘urban mine’ – een potentieel reservoir aan herwinbare materialen”, zo verklaarde David Malone van de Verenigde Naties naar aanleiding van het rapport.

ewaste2Schadelijke metalen

Naast de waardevolle edelmetalen bevat het elektronische afval ook materialen die schadelijk zijn voor het milieu, zoals 4.400 ton aan stoffen die de ozonlaag aantasten en 2,2 miljoen ton aan lood dat het grondwater en de bodem verontreinigt.

Vorig jaar werd er naar schatting al 42 miljoen ton aan zogeheten ‘e-waste’ weggegooid en volgens de onderzoekers die dit rapport opstelden groeit die hoeveelheid met naar schatting 2 miljoen ton per jaar. De toename is het gevolg van stijgende verkopen van gadgets en een steeds kortere economische en technische levensduur van apparaten.

Weinig recycling

Het rapport stelt dat slechts 16 procent van al het elektronische afval in de wereld op een zorgvuldige manier wordt verwerkt en gerecycled. De rest belandt samen met ander afval op de vuilnisbelt. Dat terwijl een Britse organisatie genaamd ‘Wrap’ beweert dat tot 23 procent van alle elektronica die op de vuilnisbelt nog functioneel was of met een simpele reparatie functioneel gemaakt kon worden. Veel elektronisch afval werd de afgelopen jaren naar Afrikaanse landen geëxporteerd, waar meestal geen infrastructuur aanwezig is om het elektronische afval te verwerken.

Een bedrijf dat zich gespecialiseerd heeft in de recycling van edelmetalen uit elektronisch afval is het Belgische Umicore. Bij Goudstandaard kunt u deze Umicore goudbaren kopen in afmetingen van 5 gram tot 1 kilogram.

Bron: The Independent

Zie ook:

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo