Vraag naar goud-ETF’s daalde in 2017

De wereldwijde vraag naar goud is vorig jaar met 7% gedaald tot 4.071,7 ton, zo blijkt uit een nieuw rapport dat vandaag door de World Gold Council naar buiten werd gebracht. Vergeleken met een jaar eerder werd er meer goud gebruikt voor sieraden en de productie van elektronica, maar dat effect werd ongedaan gemaakt door een afgenomen vraag naar beleggingsgoud in de vorm van ETF’s.

De vraag naar gouden munten en goudbaren daalde slechts met 2% ten opzichte van een jaar eerder, terwijl de aankopen van centrale banken vijf procent lager uitvielen. Vooral in de Verenigde Staten nam de belangstelling voor beleggingsgoud af, terwijl die in andere markten als Turkije, China en India stabiel bleef of zelfs iets toenam. We hebben de belangrijkste bevindingen uit de jaarrapportage van de World Gold Council voor u op een rij gezet.

Meer vraag naar sieraden

De wereldwijde vraag naar goud voor de productie van sieraden steeg vorig jaar met 4% naar 2.135,5 ton, de eerste stijging op jaarbasis sinds 2013. Vooral de Indiase goudmarkt deed het in 2017 erg goed, want daar steeg de vraag naar het edelmetaal voor de productie van sieraden met 12% naar 562,7 ton. Ook opvallend was dat er in de Verenigde Staten voor het eerst sinds 2010 weer meer goud in de vorm van sieraden verkocht werd. De meest voor de hand liggende verklaring daarvoor is het positieve economische sentiment, waardoor Amerikanen meer geld besteden aan dit soort luxegoederen.

Vraag naar gouden sieraden trekt weer aan in de Verenigde Staten (Bron: World Gold Council)

Vraag naar beleggingsgoud daalt vooral in de VS

De totale vraag naar beleggingsgoud daalde vorig jaar met 23% naar 1.231,9 ton, een daling die voor het grootste gedeelte toegeschreven kan worden aan een verminderde belangstelling voor zogeheten exchange traded funds. Dat zijn beleggingsproducten die als aandelen op de beurs verhandeld worden en die door fysiek goud gedekt worden. Het afgelopen jaar voegden deze goud-ETF’s in totaal 202,8 ton goud aan hun voorraden toe, een daling van meer dan 60% ten opzichte van de 546,8 ton in het jaar daarvoor.

Terwijl de belangstelling voor ETF’s daalt is de vraag naar fysiek edelmetaal in de vorm van gouden munten en goudbaren nog steeds robuust. Wereldwijd werd er voor 1.029,2 ton aan munten en baren verkocht, slechts twee procent minder dan in 2016. Zowel in China als India nam de vraag naar beleggingsgoud toe, waarbij de Chinese markt met 306,4 ton zelfs het tweede beste jaar ooit liet zien. China was daarmee in 2017 wereldwijd ook de grootste afzetmarkt voor munten en baren.

De toegenomen vraag naar beleggingsgoud in Azië en Europa wordt teniet gedaan door vraaguitval in de Verenigde Staten. Volgens cijfers van de World Gold Council daalde de vraag daar in een jaar tijd van 93 naar 39,4 ton, het laagste niveau in tien jaar tijd. Die daling wordt bevestigd door de tegenvallende verkoopcijfers van de US Mint, het Amerikaanse munthuis dat de gouden Eagle en zilveren Eagle munten produceert. Door de combinatie van een stabiele goudprijs en sterk stijgende aandelenkoersen was de belangstelling voor het edelmetaal onder Amerikaanse beleggers minder groot dan in voorgaande jaren.

Chinese vraag naar munten en baren neemt toe (Bron: World Gold Council)

Centrale banken blijven goud kopen

Centrale banken voegden in 2017 voor het achtste jaar op rij edelmetaal aan hun reserves toe. Het totaal lag met 371,4 ton weliswaar vijf procent lager dan een jaar eerder, maar nog steeds gaat het om aanzienlijke hoeveelheden. Het grootste gedeelte daarvan komt voor rekening van de Russische centrale bank, want die voegde vorig jaar 223 ton edelmetaal aan haar reserves toe. Andere grote afnemers waren de centrale banken van Turkije en Kazachstan, die vorig jaar respectievelijk 86 en 42,9 ton kochten.

Het totale volume viel vorig jaar wat lager uit doordat de centrale bank van Venezuela een deel van haar goudvoorraad liquideerde. Vanwege een tekort aan dollars sloot de centrale bank een swap met Deutsche Bank, maar door het aanhoudende tekort aan valutareserves kon Venezuela deze activaruil aan het einde van de looptijd niet meer terugdraaien. Daarom werd het goud dat als onderpand was opgegeven, naar schatting ongeveer 45 ton, in de verkoop gedaan.

Rusland blijft al jaren goud aan reserves toevoegen (Bron: World Gold Council)

Productie goudmijnen stabiliseert

Vorig jaar wisten goudmijnen wereldwijd in totaal 3.268,7 ton goud uit de grond te halen, een fractie meer dan een jaar eerder. De Chinese mijnbouwsector haalde 10% minder edelmetaal uit de grond, maar die daling werd gecompenseerd door een hogere productie in andere landen. Vooral in Rusland wist de mijnbouwsector de productie verder op te schroeven. Ook in Indonesië, Canada en in het westelijke deel van Afrika wisten mijnen meer edelmetaal uit de grond te halen.

Kijken we naar de langere termijn, dan zien we dat de goudmijnsector steeds meer moeite heeft om zichzelf te overtreffen. Sinds 2008 stijgt de productie ieder jaar, maar de stijging vlakt wel steeds verder af. Het wordt niet alleen steeds moeilijk om nieuwe goudaders te vinden, ook is er door de lagere goudprijs van een paar jaar geleden minder geld geïnvesteerd in nieuwe projecten.

Productie goudmijnen stijgt steeds langzamer

Dit artikel wordt u aangeboden door Goudstandaard, uw adres voor de aankoop en verzekerde opslag van edelmetalen. Wilt u goud kopen? Neem dan contact op door te mailen naar [email protected] of door te bellen naar +31(0)88-4688488.

Foto van Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *