Vraag naar goud in China opnieuw hoger dan in India

China en India zijn beide zwaargewichten in de goudmarkt, want deze twee landen alleen vertegenwoordigden in het tweede kwartaal van dit jaar maar liefst 45% van de totale vraag naar fysiek goud. De vraag naar goud vanuit India en China bepaalt dus ook voor een belangrijk gedeelte waar de prijs van het edelmetaal heen gaat. De afgelopen zomer was de vraag naar goud in deze twee landen relatief zwak, omdat India te maken had met een relatief zwakke roepie en omdat er in China meer zorgen waren over het groeitempo van de economie.

Het laatste kwartaal zou de markt weer wat kunnen aantrekken, want traditioneel zijn dit de maanden waarin de wereldwijde vraag naar goud het sterkst is. De gemiddelde goudprijs was vorig jaar $1.500 per troy ounce, dit jaar zal dat waarschijnlijk uitkomen op $1.700 per troy ounce. China is niet alleen de grootste afnemer van fysiek goud, maar ook de grootste producent. In de eerste negen maanden van dit jaar was de goudproductie in China 284 ton, zo schrijft Bullionstreet. De prognose is dat de goudproductie in China over heel 2012 zal uitkomen op 380 ton.

Onderstaande grafiek laat zien hoe China eind vorig jaar de koppositie van India oveam betreffende de vraag naar fysiek goud. De tweede grafiek brengt aan de hand van de vraag naar sieraden goed in beeld hoe gigantisch deze twee landen zijn op de wereldwijde goudmarkt.

China passeerde India eind 2011 als grootste afnemer van goud (Bron: WGC)

Vraag naar goud voor juwelen (Bron: WGC)

Een kaartje van de World Gold Council laat de dominantie van India en China in goudmarkt zien (Bron: WGC)

Frank Knopers

Frank Knopers studeerde bedrijfswetenschappen aan de Universiteit Twente in Enschede en behaalde een Master in Financial Management met een onderzoek naar de effectiviteit van waardebeleggen (value investing) in Nederland. Sinds het uitbreken van de financiële crisis is Frank zich gaan verdiepen in de werking van het geldsysteem.