Vraag naar goud in India dit jaar 29% lager dan 2011

De goudvraag kan volgens Commodity Online vooral aansterken als de roepie meer waard wordt ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Door de zwakke Indiase munt staat de goudprijs in dat land nog steeds relatief hoog, terwijl de dollarprijs van goud nog bijna 20% onder de piek van augustus vorig jaar staat. Een aansterkende roepie zal beleggers in India aansporen om meer goud te kopen. Ook voor juwelen geldt dat de zwakke roepie de verkoop de laatste maanden onder druk heeft gezet.

De vraag naar goud voor juwelen in India zakte in het eerste kwartaal van dit jaar met 19% weg tot 152 ton (ten opzichte van een jaar eerder), terwijl de beleggingsvraag een veel grotere daling van 46% liet zien ten opzichte van het eerste kwartaal van vorig jaar. Volgens het World Gold Council was de wereldwijde vraag naar goud in het eerste kwartaal van dit jaar ook wat lager dan een jaar eerder, de gerapporteerde 1097,6 ton in het eerste kwartaal van 2012 was 5% minder dan de goudvraag in diezelfde periode in 2011. Deze vergelijking laat zien dat de terugval in vraag relatief gezien groter is in India dan in de rest van de wereld.

Commodity Online weet te melden dat de vraag naar goud in India over de maand juni waarschijnlijk op 20 tot 25 ton zal uitkomen, tegenover 55 tot 60 ton vorig jaar in deze maand. Het vooruitzicht voor juli is volgens het onderzoek van SMC Global moeilijk te voorspellen, omdat de vraag vrij volatiel is en mee zal bewegen met het wereldwijde sentiment. Vanuit eigen land kan een aansterkende valuta de vraag naar (beleggings)goud stimuleren, terwijl inteationaal vooral de ontwikkelingen in Iran worden aangestipt als belangrijke factor van betekenis voor de goudvraag.

India en China zijn op het wereldwijde toneel de twee grootste kopers van goud. Een dalende vraag vanuit India kan een belegger zorgen baren, maar die zorgen vallen snel weg als blijkt dat verschillende centrale banken over de hele wereld hun goudaankopen juist aan het opschroeven zijn. Centrale banken die goud kopen zijn een positieve indicator voor de goudbelegger, want blijkbaar zijn centrale bankiers die goud kopen van mening dat het tegen de huidige prijzen koopwaardig is.

Vraag naar goud in India 29% lager dan eerste helft van 2011, vooamelijk door zwakke roepie

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo