De vraag naar opslag van edelmetalen neemt de laatste tijd weer toe, zo schrijft Bloomberg. Door ingrijpen van centrale banken lijkt de economie weer op te leven, maar veel vermogende mensen zijn er nog niet zo zeker van dat economisch gezien echt beter gaat. Goud in opslag wordt steeds vaker gezien als veilig alternatief voor spaargeld.
Door het gebrek aan nieuwe investeringen is de rente laag en dat betekent dat spaargeld steeds minder oplevert. Tegelijkertijd lijkt de inflatie weer toe te nemen, waardoor de koopkracht van spaargeld verder wordt uitgehold. Daarom zoeken steeds meer vermogende particulieren hun toevlucht in tastbare bezittingen zoals edelmetalen.
Goud als alternatief
De stap om goud te kopen is de eerste, maar daarna volgt automatisch de vraag waar je dat veilig kunt opslaan. Verschillende bedrijven spelen op deze trend in en bouwen nieuwe opslaglocaties, waar particulieren hun goud en zilver veilig en discreet kunnen bewaren.
De extreem lage spaarrente en de dreiging van een negatieve rente zorgt voor een geheel nieuwe aanwas van mensen die goud kopen. Voor vermogende spaarders wordt een spaarrekening bij de bank steeds minder interessant, omdat de inflatie veel hoger is dan de rente. Tegelijkertijd loop je wel risico met je spaargeld, omdat tegoeden boven de €100.000 niet meer gegarandeerd worden. In dat geval is goud in combinatie met opslag een interessant alternatief, omdat het edelmetaal geen tegenpartij risico kent en op de lange termijn compenseert voor het verlies aan koopkracht van geld.
Nieuwe goudkluizen
Een grote goudhandelaar in Duitsland wil een goudkluis van 100 m² later bouwen, waar voor €100 miljoen aan edelmetaal in opgeslagen kan worden. Deze kluisruimte weegt 82 ton, waarvan alleen de kluisdeur met 1,5 ton al zwaarder is dan een doorsnee personenauto.
Ook de Bank of England ziet een toename in de belangstelling voor goud, want tussen begin 2016 en februari dit jaar is de totale goudvoorraad in hun kluizen met 6% toegenomen tot 5.067 ton. Dat is niet alleen goud van overheden, maar ook van banken en andere financiële instellingen. De meest bekende daarvan is HSBC, bewaarder van het grootste goud-ETF ter wereld, GLD.
“Onze klanten zoeken een plaats om hun vermogen te parkeren. Ze begrijpen dat er fluctuaties zijn in de goudprijs, maar dat vinden ze geen probleem. Ze weten dat de waarde van goud nooit naar nul zal gaan”, zo verklaarde Tony Dobra van de Britse goudsmelterij Baird & Co tegenover Bloomberg. Ook deze smelterij bouwt een nieuwe goudkluis voor haar eigen klanten, omdat de vraag in jaren niet zo groot is geweest als nu.
Het zijn overigens niet alleen edelmetalen die men graag veilig wil opslaan. Ook is er een markt voor de opslag van verzamelobjecten als kunst, meubels, sieraden en whiskey. Opslagbedrijven die zich op deze markt richten hebben locaties waar ook de temperatuur en luchtvochtigheid actief geregeld kan worden, zodat deze kostbaarheden zo goed mogelijk bewaard blijven.
Wilt u meer weten over opslag van edelmetalen? Klik dan hier
Dit artikel wordt u aangeboden door Goudstandaard, uw adres voor de aankoop en verzekerde opslag van edelmetalen. Wilt u goud kopen? Neem dan contact op door te mailen naar [email protected] of door te bellen naar +31(0)88-4688488.