Vraag naar zilver vanuit China stijgt naar recordhoogte

Ongeveer tweederde van de Chinese zilverconsumptie komt voor rekening van de industrie, dat het edelmetaal verwerkt in onder meer elektronica, fotografie, zonnepanelen en accu's. De rest wordt gebruikt voor de productie van juwelen en munten, zilverwaar dat we als een vorm van belegging kunnen aanmerken. De zilvermarkt is door haar unieke fundamentals bijzonder grillig, omdat de vraag naar het edelmetaal enerzijds wordt gedreven door de economische groei (industriële vraag) en anderzijds door zorgen over geldontwaarding (beleggers en spaarders).

Op dit moment zoeken veel Chinese beleggers hun toevlucht in zilver, omdat de economie van hun land voor het zevende kwartaal op rij aan het vertragen is en veel andere beleggingscategorieën minder interessant zijn geworden. Zo bevindt de Chinese aandelenmarkt zich al een aantal jaar in een neergaande trend en maken de verhalen over een vastgoedzeepbel Chinezen huiverig om in stenen te beleggen. De Chinese aandelenbeurs staat sinds het begin van 2012 ongeveer 3,8% lager en de huizenprijzen gingen de afgelopen maand in minder dan de helft van de steden omhoog.

De zilverprijs steeg dit jaar met 15% en dat trekt op dit moment veel beleggers aan. ''Chinezen zoeken een tastbare belegging zoals zilver, vooral omdat het veel goedkoper is dan goud'', aldus analist Shi Heqing van Beijing Antaike Information Development Co. ''Veel producenten en beleggers hebben het edelmetaal in de portefeuille opgenomen, in de vorm van zilverbaren of ruw zilver''.

Zilver en QE

De zilverprijs is sinds de eerste ronde van quantitatieve verruiming door de Federal Reserve (december 2008 t/m maart 2010) met 53% in prijs gestegen, twee keer zoveel als goud. Gedurende de tweede stimuleringsronde (november 2010 t/m juni 2011) steeg de zilverprijs zelfs drie keer zo hard als de goudprijs. Met een derde ronde van stimulering, die op 13 september door Beanke werd aangekondigd, zal de prijs van zilver opnieuw harder stijgen dan die van goud, zo verwacht Morgan Stanley. Met dit nieuwe stimuleringsprogramma haalt de Federal Reserve maandelijks voor maximaal $40 miljard aan hypotheekleningen uit de markt, in ruil voor 'vers' geld.

In de eerste maanden van dit jaar was de vraag naar zilver voor juwelen in China 19,3% hoger dan in diezelfde periode vorig jaar, aldus het Chinese bureau voor de statistiek. Zilveren sieraden worden niet extra belast in China en zijn daardoor erg in trek. ''Het prijsverschil tussen een kilo zilver in China en in het buitenland is ongeveer $40 als gevolg van een importheffing en transportkosten'', zo merkt handelaar Guan Bingren van Shanghai Hedge Inteational Trading op. ''Begin mei vorig jaar was de vraag naar zilver door beleggers zo groot dat de premie voor een kilo zilver ten opzichte van de spotprijs opliep tot $200'', zo verklaarde de handelaar. Toen was er volgens Guan sprake van ''een speculatieve manie.''

De zilvermarkt wordt voor een sterk gedeelte gedreven door beleggersvraag, maar ook de vraag naar zilver voor de productie van zonnepanelen neemt snel toe. De Chinese overheid wil in 2015 jaarlijks 21 Gigawatt opwekken met zonne-energie en breidde alleen in 2011 de capaciteit al met 2,6 Gigawatt uit, zo blijkt uit cijfers van Bloomberg New Energy Finance.

China is naast de grootste afnemer van zilver ook één van de grootste producenten ter wereld. Naar schatting komt er dit jaar in totaal 13.000 ton zilver op de markt, afkomstig uit mijnproductie en de recycling van oud zilver.

Productie beleggingsmunten opgeschroefd

De Chinese munt heeft de productie van haar eigen 1 troy ounce zuivere zilveren beleggingsmunt flink opgeschroefd om aan de binnenlandse vraag van beleggers te voldoen. Op SilverDoctors verscheen eerder deze week een grafiek die laat zien dat de productie van deze munten in 2011 flink is opgeschroefd. Werden er van 2002 tot en met 2010 jaarlijks nog ongeveer 600.000 van deze munten geproduceerd, in 2011 waren dat er maar liefst 6 miljoen. Dit jaar zijn er al 8 miljoen zilveren Panda munten van 1 troy ounce bij de Chinese munt van de band gerold.

Productie zilveren 1 troy ounce munten door de Chinese Mint is meer dan vertienvoudigd sinds 2011 (Via SilverDoctors)

Zilver als belegging

Zonder de wereldwijde vraag naar zilver van beleggers is de zilvermarkt een overschotmarkt, zoals ook de cijfers van het Silver Institute laten zien. Daardoor blijft een belegging in dit edelmetaal speculatief van aard. Beleggers worden aangetrokken door zilver omdat het een rijke geschiedenis heeft als geld en omdat het een tastbare belegging is die bescherming biedt tegen geldontwaarding. Beleggers die zilver kopen omdat ze denken dat het edelmetaal weer terugkeert als geld moeten rekening gouden met het feit dat centrale banken uitsluitend goud kopen en geen zilver. Het is daardoor zeer onwaarschijnlijk dat zilver in de toekomst weer een monetaire functie zal krijgen.

Daar komt bij dat zilver wordt opgemaakt door de industrie en dat de vraag en het aanbod daardoor sterke schommelingen kunnen laten zien. Deze schommelingen vertalen zich in grote prijsbewegingen, die problematisch zijn indien zilver weer gebruikt wordt als geld. Door zilver te kopen kunnen beleggers zich beschermen tegen inflatie. Daarbij kunnen ze profiteren van een waardestijging die voortvloeit uit een krimpend aanbod van zilver en/of een stijging van de industriële vraag.

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo