Het begon allemaal met de notulen van de Federal Reserve, die ‘per ongeluk’ vijf uur te vroeg werden vrijgegeven aan een selecte groep financiële instellingen. Op deze adressenlijst stonden 154 bedrijven, waaronder Goldman Sachs, Barclays, JP Morgan Chase, Citigroup, Nomura, UBS en BNP Paribas. Ook kredietbeoordelaar S&P, de Europese Unie en de ECB ontvingen de notulen van de FOMC meeting te vroeg, zo merkte Fox Business vorige week op. De goudprijs reageerde.
1. FOMC notulen …
Uit deze notulen viel op te maken dat sommige leden van de Federal Reserve gesproken hebben over het verminderen van de monetaire verruiming. Of dat werkelijk zal gebeuren is nog maar de vraag, maar veel belangrijker is de boodschap die hiermee uitgezonden werd. De geesten werden (al dan niet terecht) rijp gemaakt voor een wereld met minder monetaire verruiming, wat de goudprijs volgens velen af zou kunnen remmen.
2. Cyprus verkocht goud ???
Een tweede klap werd uitgedeeld toen er geruchten rond gingen over de verkoop van een deel van de goudvoorraad door Cyprus. Het nieuws ging de hele wereld over, Cyprus zou voor $400 miljoen aan goudstaven verkocht hebben. Volgens een woordvoerder van de centrale bank van Cyprus is er helemaal niet gesproken over het verkopen van goud en is er helemaal geen goud verkocht, zoals de media suggereerden. Feit is dat Cyprus onderdeel is van het Eurosysteem en dat de goudvoorraden van alle deelnemende landen samengevoegd zijn op de balans van de ECB. Het is dus niet waarschijnlijk dat Cyprus zomaar goud kan verkopen (aan wie?) zonder dat we daar ook maar iets van teruglezen op de website van de ECB of de website van de Bank of Cyprus. Een groot verhaal, maar geen feitelijke onderbouwing. Waarom schrijven al die prominente nieuwssites dat over? De artikelen hierover staan nog gewoon online en stelselmatig wordt de link gelegd met de daling van de goudprijs…
3. Stop-loss niveaus gebroken
De goudprijs zakte vrijdag naar een niveau dat we sinds begin 2012 niet meer gezien hebben. Daardoor werden veel stop-loss niveaus die zich de afgelopen twee jaar verzameld hadden opeens geraakt. Veel handelaren die dachten veilig te zitten tussen de $1.500 en $1.600 per troy ounce, omdat de prijs telkens een bodem wist te vinden op of vlak onder de $1.600 grens. Al deze handelaren die met een hefboom of met een automatische verkooplimiet in de markt zaten werden door de daling van afgelopen vrijdag opeens verkopers van goud. Ze moesten hun posities liquideren en versterkten daarmee de daling van de goudprijs.
Volgens Bill Downey bevroor tot overmaat van ramp de handel in fysiek goud in Londen, waardoor men niet in staat was fysiek goud te kopen. Of dat werkelijk zo was heeft Marketupdate niet na kunnen trekken, maar volgens de analist van Goldtrends gebeurde hetzelfde op 29 december 2011. Ook toen ging de prijs van goud enkele procenten onderuit.
De timing van de prijsdaling van goud kan omschreven worden als een “perfect storm”. Het gebeurde vrijdag, de dag voor het weekend. De daling was zo groot dat ook sommige sterkere handen zich zorgen begonnen te maken. Om hun long positie in fysiek edelmetaal af te dekken tegen een mogelijke verdere prijsdaling namen ze een shortpositie in op de termijnmarkt. Ook dat werkte negatief uit op de goudprijs, die juist op deze markt tot stand komt.
Conclusie: een “perfect storm”
Bill Downey komt tot de conclusie dat we afgelopen vrijdag een perfect storm gezien hebben in de goudmarkt. Alle elementen waren aanwezig om de prijs een keer stevig onder de oude bodems te drukken en daarmee nog meer long posities in de markt los te weken. Het geeft maar weer eens aan dat het kopen van goud inzicht en een gezonde financiële positie vereist. Als u goud of zilver koopt, doe dat dan alleen met geld dat u echt ‘over’ heeft. Fysiek edelmetaal heeft waarde buiten het financiële systeem om. Anders dan staatsobligaties, spaargeld en deposito’s hebben edelmetalen waarde van zichzelf. Door fysiek edelmetaal te kopen wisselt u claims op dit geldsysteem in voor feitelijk bezit.
Bron: Goldtrends.net
Een gedachte over “Waarom daalt de goudprijs? De “perfect storm” uitgelegd”
Mooie toevoeging aan bovenstaand verhaal
http://www.zerohedge.com/news/2013-04-15/gold-crush-started-400-ton-friday-forced-sale-comex