De afgelopen maanden hebben Hongarije en Polen goud aan hun reserves toegevoegd. Ook andere centrale banken zoeken hun toevlucht in het edelmetaal als vorm van diversificatie en als veilige haven voor onzekere tijden. Daniela Cambone van Kitco sprak met analist Jeffrey Christian over de laatste ontwikkelingen op dit gebied. Wat motiveert centrale banken om goud te kopen?
“Het valt op dat ook andere centrale banken dan Rusland, China en Kazachstan belangstelling beginnen te tonen voor goud. Turkije begon vorig jaar voor het eerst in iets van 27 jaar weer goud te kopen. Ook beginnen andere centrale banken meer naar goud te kijken. Wat we de afgelopen maand zagen met de aankopen door de Poolse en Hongaarse centrale bank is een signaal dat dit een gunstig moment is om goud te kopen, ook gezien de goudprijs en de wisselkoers.
Deze ontwikkeling is niet zo zeer tekenend voor een valutacrisis. Het is meer een teken dat veel mensen denken dat de dollar overgewaardeerd is en dat de wisselkoers veel hoger staat dan velen verwachten. Voor centrale banken die 75 tot 80 procent van hun reserves in dollars hebben is dat een vrij grote blootstelling. Met een dollar die relatief hoog staat wil je de blootstelling aan deze munt verminderen. Tegelijkertijd wil je niet meer euro’s hebben.
Wat je ook ziet is dat centrale banken meer prijsgevoelig zijn en dus kopen bij zwakte, terwijl veel private beleggers juist goud kopen als de prijs stijgt.”
Volg Marketupdate nu ook via Telegram
Waardeert u de artikelen en analyses op onze site, steun ons dan met een eenmalige of periodieke donatie. Met uw donatie kunnen we mooie artikelen blijven schrijven en worden we minder afhankelijk van inkomsten uit advertenties. Klik hier om te doneren! |
---|