Volgens analisten van Citigroup draaien de meeste goudmijnen momenteel verlies, omdat de all-in kostprijs voor een troy ounce goud beduidend hoger ligt dan de goudprijs. Het is dan ook niet vreemd dat de aandelen van de mijnbouwbedrijven het hele jaar al ernstig onder druk staan. Maar hoe ernstig is de huidige bear market in de mijnbouwaandelen in vergelijking met eerdere bear markets van de afgelopen honderd jaar? Dat is precies wat de volgende grafiek van Goldseek ons laat zien.
De zwarte lijn geeft de prijsontwikkeling van de mijnbouwaandelen weer vanaf de piek in 2011. De andere lijntjes laten de correcties zien die de markt eerder voor haar kiezen heeft gehad. Sinds 1939 zijn er al negen verschillende correcties geweest waarbij de aandelenkoersen meer dan 60% onderuit gingen. In dat opzicht is de huidige bear market niet uitzonderlijk. Zowel in duur als in omvang is de huidige correctie niet extreem. Alleen in 1939, 1986 en 1996 duur de correctie langer dan nu. Ook valt op dat veel van de correcties op een lager niveau stopten dan waar we vandaag de dag staan.
De risico’s van goudmijnen
We zullen ons niet wagen aan uitspraken over mogelijke bodems. Hoewel de geschiedenis van de afgelopen honderd jaar suggereert dat we niet veel verder kunnen zakken moeten we altijd ruimte open laten voor extreme scenario’s die ongunstig zijn voor goudmijnen. We moeten niet vergeten dat een belegging in een goudmijn veel risico’s met zich meebrengt die fysiek goud niet heeft. Een goudmijn kent bedrijfsrisico en heeft daarnaast te maken met een overheid. Die kan, indien de bevolking daarom vraagt, hogere belastingen heffen op de mijnen of zelfs overgaan tot nationalisatie van mijnen.
De aandelen van goudmijnen hebben al vaker grote correcties laten zien (Bron: Goldseek.com)