Wat voegt goud toe aan beleggingsportefeuille?

Deze bijdrage is afkomstig van Goudstandaard

Het is voor iedere belegger de uitdaging een portefeuille samen te stellen die zowel in goede als slechte tijden overeind blijft en die een goede balans houdt tussen risico en rendement. De meest traditionele beleggingsportefeuille bestaat uit een mix van aandelen en obligaties, maar er zijn tal van varianten mogelijk waarbij extra spreiding wordt aangebracht richting vastgoed, grondstoffen of edelmetalen. Bron Suchecki, analist van de Australische Perth Mint, ontdekte een website waar je heel eenvoudig het historische rendement van een bepaalde asset mix kunt uitrekenen.

Met behulp van deze online calculator rekende hij uit wat het toevoegen van goud aan een beleggingsportefeuille op de langere termijn doet met het risico en het rendement. Hij stelde de volgende drie portefeuilles samen:

  1. 0% goud: 60% Amerikaanse aandelen en 40% in obligaties
  2. 5% goud: 57% Amerikaanse aandelen, 38% in obligaties en 5% in goud
  3. 25% goud: 25% Amerikaanse aandelen, 25% goud, 25% in obligaties en 25% cash


De eerste portefeuille is de klassieke mix van aandelen en obligaties, terwijl er in het tweede model 5% goud als diversificatie is ingebouwd. Het derde model illustreert een zeer defensieve strategie, waarbij een kwart van het vermogen in cash en een kwart in goud wordt aangehouden. Rekenen we al deze modellen door met een inleg van $10.000 in het jaar 1972 en met een jaarlijkse herbalancering van de portefeuille (transactiekosten niet meegerekend), dan komen we in 2014 uit op de volgende resultaten voor de drie modelportefeuilles:

three-stock-portfolios

Goud maakt beleggingsportefeuille sterker

Op basis van de resultaten uit het verleden (1972-2014) kunnen we concluderen dat het toevoegen van goud aan een goed gespreide beleggingsportefeuille een verstandig idee is. Met een belegging van $10.000 in een portefeuille met uitsluitend aandelen en obligaties had je aan het einde van de looptijd een vermogen van $527.223 verzameld. In het slechtste jaar daalde deze beleggingsportefeuille met 20,20%.

Voegen we slechts 5% goud toe aan dezelfde mix van aandelen en obligaties, dan zien we dat diezelfde $10.000 over dezelfde periode uitgroeide tot een hoger bedrag van $551.825. Een hoger rendement, terwijl deze portefeuille met goud in het slechtste jaar een kleinere daling van 18,95% noteerde. Ook de standaarddeviatie – die weergeeft hoe sterk het rendement van jaar tot jaar verschilt – bleek een stuk kleiner wanneer vijf procent in goud gestopt werd.

Freegold-teaserDe meest defensieve portefeuille, die voor een kwart uit goud en voor een kwart uit cash bestaat, haalde een beduidend lager rendement over dezelfde periode. Met deze strategie groeide een startkapitaal van $10.000 uit tot een vermogen van $391,503, veel minder dan het resultaat van de andere twee portefeuilles. Daar staat tegenover dat je met defensieve portefeuille aanzienlijk minder risico neemt. In het slechtste jaar verloor je als belegger met deze strategie slechts 5,10%. Ook fluctueerde het rendement van jaar tot jaar veel minder, want de standaarddeviatie ligt met 7,79% ook een stuk lager.

Het was de afgelopen veertig jaar niet zo verstandig geweest al het vermogen in goud te beleggen. Rekenen we dezelfde portefeuille door met 100% goud, dan komen we op een veel lager rendement ($226.487) met een veel hogere volatiliteit. In het slechtste jaar zakte de waarde van de goudbelegging met 32,87%, terwijl de standaarddeviatie over de hele looptijd met 29,10% ruim drie keer zo hoog ligt als voor de drie gemengde portefeuilles.

Conclusie

Op basis van de resultaten uit het verleden* kunnen we concluderen dat het zeer nuttig is om goud aan een beleggingsportefeuille toe te voegen**. Een kleine weging van 5% zorgde de afgelopen veertig jaar voor een meer rendement en minder risico. Een defensieve portefeuille met 25% voor goud, aandelen, cash en obligaties levert aan het einde van de looptijd minder rendement op, maar ook een aanzienlijk lager risico.

*Resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst. Een volledig risicovrije belegging bestaat niet.

**Goudstandaard geeft geen beleggingsadvies. Dit artikel moet dan ook niet als zodanig gelezen worden.

Foto van Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *