Bron: Financieel Beurs Nieuws
Met zakelijk goud kopen investeer, beleg of spaar je in goud. Steeds meer landgenoten investeren in zakelijk goud. Logisch, want je spaargeld op de bank brengt geen euro meer op. Dat doet het aantal beleggers in goud kopen uiteraard sterk stijgen. Ze gaan ervan uit dat de goudkoers zal stijgen. Dat is uiteraard niet altijd zo. Beleggen in goud houdt altijd een risico in en heeft zowel voor- als nadelen. Het investeren in edelmetalen zoals zilver en goud kent dus lang niet alleen voorstanders. Overweeg je ook om zakelijk goud? Weeg dan eerst de voor- tegen de nadelen af voor je definitief beslist. Een zaak staat vast: beleggen in goud en in andere edelmetalen doe je met een deel van je spaarcenten die je niet direct nodig hebt.
Voordeel: Goud kopen en investeren is vrij van belasting
Investeren en beleggen in zakelijk goud is vrij van belastingen. Even werd een belastingtarief voor beleggingsgoud ingevoerd. Toen beleggers massaal met hun goud naar het buitenland vertrokken werd het belasten van beleggingsgoud snel weer ingetrokken. Uitzondering hierop zijn juwelen en goudmunten van voor 1800. Daar betaal je namelijk wel belastingen op.
De voordelen: Bij schaarste stijgt de goudprijs
Aan het investeren in goud zijn er belangrijke voordelen verbonden. Beleggers raden aan om goud te kopen in tijden van schaarste, dan gaat stijgt de goudkoers. Dan kruipt de economie uit een dal en gaat het economisch dus weer beter. De goudkoers stijgt naarmate onze economie het beter doet. Goud is namelijk een kostbaar en zeldzaam product. Dat is zeker zo in sterk opkomende landen zoals China. Goud is een schaars product, dus de goudprijs zal bij een sterk toenemende vraag zeker stijgen.
Zakelijk goud kopen is stabiel
Aandelenkoersen dalen vrijwel onmiddellijk als onze economie in dalende lijn gaat. Dat is met goud veel minder het geval. De goudprijs zal dan niet onmiddellijk dalen. Investeren in goud is dus relatief veilig.
Goud kopen heeft een relatief hoog rendement
Voorstanders van het investeren in zakelijk goud wijzen in de eerste plaats op het hoge rendement van dit edelmetaal. Investeerde je bijvoorbeeld in 2000 in goud dan haalde je op vijftien jaar tijd een gemiddeld rendement van maar liefst 222%. Gen enkele andere investeringsvorm raakte ook maar i de buurt van dit resultaat. Zo steeg het rendement van de AEX in dezelfde periode met slechts vier procent.
Zakelijk goud kopen is beste bescherming tegen inflatie
Beleggers in zakelijk goud zijn ervan overtuigd dat investeren in goud je het best beschermt tegen inflatie. In de jaren zeventig van vorige eeuw steeg de inflatie vaak met meer dan tien procent. Toch steeg de koopkracht van beleggers in goud in dezelfde periode met bijna 200 procent. Je wilt je spaarcentjes toch ook maximaal beschermen tegen eventuele inflatie of waardevermindering? Kun je een deel van je spaarcenten voor een relatief langere periode missen? Overweeg dan zeker om te investeren in zakelijk goud.
Beleggers vertrouwen in goud kopen
Zelfs in slechte economische en financiële tijden blijft het vertrouwen van beleggers in goud ongeschonden. Goud wekt namelijk vertrouwen. De goudprijs stijgt door de jaren heen. Dankzij deze evolutie geniet het beleggen in zakelijk goud een sterke reputatie. Beleggen in goud weerstaat zelfs de sterkste waardevermindering.
Investeren in goud zorgt voor grote verscheidenheid
Hoe groter de verscheidenheid aan investeringsproducten hoe beter je beleggingsportefeuille. Daarom is zakelijk goud een uitstekende manier om de diversiteit van die portefeuille te vergroten. Goud namelijk aan geen enkele aandelenkoersen of valuta gelinkt. Een plotse en sterke vermindering van de opbrengst van om het even welk beleggingsproduct heeft weinig of geen invloed op het rendement van zakelijk goud.
Goud bewaart makkelijk
Precies zoals je je spaarcenten niet onder je matras bewaard doe je dat uiteraard ook niet met fysiek goud. Fysiek goud heeft als bijkomend voordeel dat het zich makkelijk laat bewaring en stockeren. Dat danken we aan zijn beperkt volume.