Wetenschappers kunnen kleur van goud veranderen

Licht bestaat uit golven met verschillende golflengtes, waarbij het menselijk oog kleuren weet te onderscheiden door reflecties van het licht op oppervlakken. Bepaalde oppervlakken reflecteren één of meerdere kleuren licht, terwijl ze andere kleuren absorberen. Daardoor heeft zuiver goud een gele kleur en is zilver grijs. ''Door oppervlakken op minuscule schaal aan te passen blijkt het mogelijk om andere kleuren te creëren. Door specifieke patronen te maken met een tussenruimte van ongeveer 100 nanometer kan men bepalen welke kleuren (lichtgolven) geabsorbeerd en gereflecteerd moeten worden'', aldus onderzoeker Nikolay Zheludev van de universiteit van Southampton.

Het type onderzoek dat wordt uitgevoerd in Southampton is baanbrekend, want niet eerder slaagde men erin de kleuren van objecten op deze manier te manipuleren. Zheludev legt uit: ''De kleuren van alle objecten die we om ons heen zien worden bepaald door de manier waarop het licht in aanraking komt met die objecten. Een object dat rood licht reflecteert maar andere lichtkleuren absorbeert zal door het menselijk oog worden waargenomen als een rood object.''

Onderzoeker Zheludev ziet praktische toepassingen voor deze nieuwe technologie. Als het geschikt gemaakt kan worden voor massaproductie wordt het bijvoorbeeld interessant voor juweliers, die gouden en zilveren sieraden met een unieke kleur zouden kunnen maken. Ook kan de techniek worden toegepast op documenten en bankbiljetten, als een soort extra beveiliging. De techniek met microstructuren, die overigens te gebruiken is op verschillende soorten metalen, is erg moeilijk na te maken. De wetenschappers hebben £5 miljoen gekregen voor het verder ontwikkelen van deze technologie, zo schrijft de BBC.

Als deze techniek zich verder ontwikkelt is het in de toekomst misschien mogelijk om goud of zilver te maken met een andere kleuren of met opdrukken in een andere kleur, zonder dat er een ander materiaal voor toegevoegd hoeft te worden die de zuiverheid van het edelmetaal omlaag brengt. Alleen de textuur van het goud of zilver wordt hierbij aan het oppervlak op minuscule schaal bewerkt.

Goud kleuren mogelijk door het aanbrengen van een nanostructuur aan het oppervlak (Bron: BBC)

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀20 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo