Beleggers en vermogensbeheerders zouden in een wereld van negatieve rente twee keer zoveel goud in hun beleggingsportefeuille moeten aanhouden als normaal, zo schrijft de World Gold Council in een nieuwe publicatie. “Historisch gezien levert goud in periodes met een lage rente twee keer zoveel rendement op als normaal. Wij geloven dat de negatieve rente op lange termijn zal leiden tot een structureel grotere vraag naar goud onder beleggers en centrale banken.”
De World Gold Council schrijft in haar rapport dat de gevolgen van negatieve rente op de lange termijn nog onzeker zijn, maar dat er nu al een aantal negatieve bijwerking zichtbaar zijn. Voorbeelden daarvan zijn sterke schommelingen in de prijzen van financiële activa, groeiende balansen van centrale banken en het opnieuw oplaaien van de wereldwijde valutaoorlog.
Rendement op staatsobligaties is nu al vaak negatief (Bron: WGC)
Ongewenste effecten van negatieve rente
Centrale banken in Europa en Japan hanteren al een negatieve rente, met als doel deflatie te bestrijden en de schuldenlast te verlichten. Maar in de praktijk blijkt het beleid ook veel negatieve effecten te hebben voor spaarders, pensioenfondsen en verzekeraars, die het rendement op spaargeld en beleggingen zien teruglopen.
Ook voor banken is de negatieve rente schadelijk, omdat het de winstmarge aantast. Banken kunnen deze kosten doorbereken aan klanten, bijvoorbeeld door de spaarrente te verlagen of de winstmarge op hypotheken te verhogen.
Negatieve rente maakt goud kopen aantrekkelijk
Volgens de World Gold Council hebben staatsobligaties door de lage rente weinig opwaarts potentieel. Van alle hoogwaardige staatsobligaties heeft 30% nu al een negatieve rente, dat is bijna $8 biljoen aan schuldpapier. Nog eens 40% levert minder dan één procent op. Daardoor is goud een veel aantrekkelijker alternatief geworden. Bekijken we het rendement op staatsobligaties na correctie voor inflatie, dan ziet het beeld er nog slechter uit (zie bovenstaande grafiek).
Goud wordt daarmee steeds aantrekkelijker ter diversificatie van de beleggingsportefeuille. Het edelmetaal heeft een negatieve correlatie met veel andere beleggingen, wat betekent dat goud helpt om het risico te spreiden. De World Gold Council adviseert vermogensbeheerders en beleggingsfondsen om bij een aanhoudend lage rente 1,5x of 2x zoveel goud aan te houden als voorheen.
Deze bijdrage is afkomstig van Goudstandaard