De vraag naar goud daalde in het derde kwartaal naar 929 ton, het laagste volume in vijf jaar tijd. Hoewel de vraag naar gouden sieraden wereldwijd op peil bleef, daalde de vraag naar gouden munten en goudbaren. Ook liquideerden goud-ETF’s een deel van hun voorraden bij gebrek aan vraag vanuit de markt. Centrale banken kochten in het derde kwartaal nog steeds een substantiële hoeveelheid goud, maar het totaal viel lager uit dan in voorgaande kwartalen.
Deze bevindingen komen uit het nieuwste kwartaalrapport van de World Gold Council dat vandaag werd vrijgegeven. In dit artikel vatten we de hoofdlijnen van het rapport samen. De volgende grafiek geeft alvast een totaalplaatje van de wereldwijde vraag naar goud in het derde kwartaal, vergeleken met alle kwartalen van de afgelopen jaren.
Wereldwijde vraag naar goud
Beleggers kopen minder goud
De cijfers van de World Gold Council laten zien dat vooral beleggers het laten afweten in de goudmarkt. In het derde kwartaal van dit jaar werd er voor 246 ton aan goudbaren en gouden munten gekocht, een daling van 7,5% ten opzichte van het tweede kwartaal en een daling van ruim 21% vergeleken met het derde kwartaal van vorig jaar. Met een wereldwijde vraag van 246 ton aan fysiek beleggingsgoud was het derde kwartaal van dit jaar het zwakste kwartaal sinds eind 2009. De vraag naar gouden munten en baren piekte in het tweede kwartaal van 2013 naar 633 ton, nadat de goudprijs in een paar handelsdagen met meer dan 10% was gezakt.
De afnemende vraag naar beleggingsgoud zien we ook terug in de verkoopcijfers van verschillende munthuizen. Hoewel zilveren munten ook dit jaar zeer goed verkocht worden valt de verkoop van gouden munten behoorlijk tegen.
Vraag naar beleggingsgoud daalt
ETF’s
De ETF’s liquideren dit jaar opnieuw goud, al zijn de volumes minder extreem dan vorig jaar. Konden we in 2013 nog spreken van een verschuiving van de vraag van ETF’s richting fysiek beleggingsgoud, dit jaar is het sentiment in de goudmarkt over de hele linie wat zwakker geworden.
Toch moeten we niet al te somber zijn over de dalende vraag naar beleggingsgoud, want fundamenteel ligt de vraag nog steeds op een veel hoger niveau dan voor de crisis. De volgende grafiek laat zien dat er vooral in Europa een levendige handel in goudbaren en munten ontstaan is na het uitbreken van de financiële crisis. Ook het afgelopen kwartaal was de vraag naar fysiek goud in Europa een veelvoud van het niveau van voor de crisis.
Vraag naar beleggingsgoud in Europa
Centrale banken kopen nog steeds goud
Een andere steunpilaar voor de goudmarkt komt uit de hoek van centrale banken. Netto voegden ze in het derde kwartaal van dit jaar wereldwijd 92,8 ton goud aan hun reserves toe, waarmee het totaal voor dit jaar uitkomt op 335 ton. Dat is zelfs iets meer dan de 324 ton goud die centrale banken in dezelfde periode van vorig jaar kochten. Net als in voorgaande kwartalen werd ook het afgelopen kwartaal gekenmerkt door een sterke vraag vanuit Centraal-Azië. In deze periode van drie maanden kocht Rusland 55 ton goud, voegde Kazachstan 28 ton aan haar reserves toe en legde Azerbeidzjan zeven ton goud in de kluis. Dit jaar koopt de Russische centrale bank veel meer goud van binnenlandse goudmijnen.
Noemenswaardig is dat centrale banken vandaag de dag vrijwel geen goudvoorraden meer verkopen. In het derde kwartaal brachten centrale banken slechts vier ton goud op de markt. Waarschijnlijk is dat edelmetaal gebruikt voor de productie van verzamelmunten en herdenkingsmunten. Sinds het uitbreken van de financiële crisis hebben centrale banken bijna geen goud meer op de markt gebracht.
Centrale banken blijven goud kopen
Productie goudmijnen stabiel
De productie van goudmijnen heeft vooralsnog nauwelijks te lijden onder de daling van de goudprijs. In het derde kwartaal kwam er iets meer dan 800 ton nieuw goud op de markt. In China, Indonesië en de Dominicaanse republiek werd iets meer goud uit de grond gehaald, terwijl de productie in Peru, de VS, Rusland en Australië in het afgelopen kwartaal een lichte daling liet zien.
Aanbod sloopgoud blijft dalen
Terwijl de goudmijnen hun productie op peil houden daalt het aanbod van sloopgoud al enige tijd. Door de daling van de goudprijs is er steeds minder interesse om oude kettingen en sieraden in te leveren. Zowel in de ontwikkelde Westerse landen als in de opkomende markten is er een substantiële daling van het aanbod zichtbaar. Veel sloopgoud is de afgelopen jaren al ingeleverd en de verwachting is dat het aanbod pas weer zal toenemen bij een hogere goudprijs.
In de eerste drie kwartalen van dit jaar werd er wereldwijd in totaal 807,2 ton sloopgoud aangeleverd, het laagste niveau sinds 2007 en 35% minder dan het gemiddelde van 1.250 ton in de hoogtijdagen van 2009 tot en met 2012. De World Gold Council verwacht dat de daling van het aanbod van sloopgoud ook volgend jaar zal aanhouden.
Aanbod sloopgoud blijft dalen
Bron: Goudstandaard
3 gedachten over “World Gold Council: Beleggers kopen minder goud”
Misschien heeft dit er iets mee te maken :
“All that said, now that the financialised component is beginning to be ejected from the market, we could be seeing the return of fundamentally-driven commodity prices.”
http://ftalphaville.ft.com/2014/11/05/2030732/how-the-dumb-money-was-set-up-for-commodity-failure/
Here’s Why Russia is Buying So Much Gold Lately
http://russia-insider.com/en/business/2014/11/14/10-11-13am/exclusive_russian_central_bank_buys_domestic_gold_output_sanctions
Dit kwam vorige week al voorbij op Goudstandaard. https://www.goudstandaard.com/centrale-bank-rusland-koopt-meer-goud-van-goudmijnen
Ik denk dat de centrale bank dat goud niet met tegenzin opkoopt, ze kunnen het beter zelf inkopen aan de huidige marktprijs.