World Gold Council ziet vraag naar beleggingsgoud toenemen

Beleggers hebben in de eerste helft van dit jaar 11% meer beleggingsgoud gekocht dan in dezelfde periode van vorig jaar. Dat schrijft de World Gold Council in haar nieuwste kwartaalrapport dat deze week naar buiten werd gebracht. Vooral in China en India werden aanzienlijk meer gouden munten en goudbaren verkocht dan een jaar geleden, maar ook in Turkije kende de goudmarkt dit jaar een sterke opleving.

De goudmarkt in China profiteert van de strenge kapitaalcontroles, waardoor beleggers beperkt zijn in hun mogelijkheden om in het buitenland te beleggen. Ook zijn sommige Chinese beleggers bezorgd over een mogelijke bubbel in vastgoed, waardoor ze hun geld momenteel liever in goud dan in stenen beleggen.

In India steeg de vraag naar goud doordat bepaalde festivals op een gunstig moment vielen, waardoor er meer verkocht werd dan op andere jaren. Ook slaagde de centrale bank erin het tekort aan contant geld aan te vullen, een tekort dat ontstond toen eind vorig jaar opeens de twee grootste bankbiljetten in India ingeleverd moesten worden. Doordat er weer meer geld in de handen van de bevolking is komt de economie weer op gang en hebben Indiërs weer geld om goud te kopen.

De toegenomen vraag naar goud in Turkije werd volgens de World Gold Council gedreven door de groei van de economie en een hoge inflatie. Eind vorig jaar deed de Turkse president Erdogan een oproep om buitenlandse valuta om te wisselen in goud. Mogelijk heeft ook dat een impuls gegeven aan de Turkse goudmarkt.

gold-demand-h1-2017-wgc

Minder goud naar ETF‘s, maar meer vraag naar beleggingsgoud (Bron: World Gold Council)

Minder goud naar ETF’s

Wereldwijd gezien waren goud-ETF’s in de eerste helft van dit jaar minder populair dan in dezelfde periode van vorig jaar. Toch werd er dit jaar al in totaal 167,9 ton goud aan de reserves toegevoegd, waarvan het grootste gedeelte bij Europese goud-ETF’s. Cijfers van de World Gold Council laten zien dat deze in de eerste helft van dit jaar 128 ton goud aan hun voorraden toevoegden, waarmee ze 76% van de wereldwijde instroom van goud in ETF’s voor hun rekening namen.

De extreem lage rente en de politieke onzekerheid van verkiezingen in Nederland en Frankrijk gaven in de eerste helft van dit jaar een sterke impuls aan de Europese goudmarkt. Daarvan profiteerden vooral de goud-ETF’s, die aandelen uitgeven op basis van fysiek goud dat in een kluis wordt opgeslagen. De totale goudvoorraden van deze ETF’s groeiden in het tweede kwartaal van dit jaar tot een recordniveau van 977,7 ton, meer dan de vorige piek van 960 ton van eind 2012.

europe-gold-etf-holdings

Voorraden goud-ETF’s in Europa naar nieuw record (Bron: World Gold Council)

Centrale banken blijven goud kopen

Sinds het uitbreken van de financiële crisis zijn centrale banken netto kopers van goud geworden. In de eerste helft van dit jaar voegden ze netto 176,7 ton aan hun reserves toe, een paar procent minder dan de aankopen in dezelfde periode van vorig jaar. De grootste koper was opnieuw Rusland, dat in het tweede kwartaal van dit jaar 35,7 ton van het gele metaal aan haar reserves toevoegde. Kazachstan koopt al jaren onafgebroken goud bij en kocht in het tweede kwartaal 11,3 ton.

De centrale bank van Turkije is dit jaar voor het eerst sinds lange tijd weer begonnen met goud kopen en voegde in het tweede kwartaal 21 ton aan haar reserves toe. Hun totale goudvoorraad bereikte daarmee een omvang van in totaal 137 ton. Het enige land dat een substantiële hoeveelheid goud verkocht was Duitsland. Die haalden in het tweede kwartaal 3,8 ton aan goudbaren uit haar kluis om munten van te slaan.

Frank Knopers

Frank Knopers studeerde bedrijfswetenschappen aan de Universiteit Twente in Enschede en behaalde een Master in Financial Management met een onderzoek naar de effectiviteit van waardebeleggen (value investing) in Nederland. Sinds het uitbreken van de financiële crisis is Frank zich gaan verdiepen in de werking van het geldsysteem.