Zijn goudmijnen ondergewaardeerd?

De daling van de goudprijs naar het laagste niveau in vijf jaar tijd heeft zijn uitwerking op de goudmijnsector niet gemist. De Philadelphia Stock Exchange Gold and Silver Index – een mandje van dertig grote mijnbouwbedrijven – zakte naar de laagste koers sinds 2001 en verloor in vijf dagen tijd $19 miljard aan beurswaarde.

Door de ontwikkeling van de goudprijs zien goudmijnen wereldwijd hun winstmarges verdampen, terwijl hoge schulden de balans onder druk zetten. “De hele goudmijnsector ligt op het randje van het mes”, zo verklaarde vermogensbeheerder James Sutton van JP Morgan’s Natural Resources Fund tegenover Bloomberg. “De mijnen hebben een extreem lage winstmarge en vrijwel iedereen in de sector heeft een hogere goudprijs nodig om te overleven. We zullen zien dat sommige mijnen echt in de problemen komen”, zo voegde hij eraan toe.

gold-miners-5-year-chart

Goudmijnen deden het beduidend slechter dan goud zelf

Break-even bij $1.200

De goudmijnsector heeft op de lange termijn een goudprijs van tenminste $1.200 per troy ounce nodig om break-even te draaien, indien je alle kosten in beschouwing neemt. Op het moment van schrijven noteert de goudprijs $1.085 per troy ounce, het laagste niveau in dollars sinds maart 2010. Volgens onderzoeksbureau Wood Mackenzie, dat zich gespecialiseerd heeft in de mijnbouwsector, draait ongeveer tien procent van alle goudmijnen verlies bij een goudkoers van $1.100 per troy ounce.

Ondergewaardeerd?

De grote vraag is nu: zijn de goudmijnen weer koopwaardig, nu de koersen 80% onder het recordniveau van 2011 staan? We zouden kunnen kijken naar de koers/winst verhouding, maar dat is lastig omdat de winsten in de goudmijnsector veel harder gedaald zijn dan de aandelenkoersen. In sommige gevallen wordt er al geen winst meer gemaakt, waardoor er geen koers/winst verhouding is.

Een alternatieve methode om de goudmijnen te waarderen is om de marktwaarde te vergelijken met de boekwaarde. Op basis van deze indicator zijn sommige goudmijnen inderdaad erg goedkoop geworden. Kinross Gold Corporation, waarvan het aandeel dit jaar al 41% gedaald is, is nu gewaardeerd op 0,4 keer de boekwaarde. Dat is goedkoper dan in augustus 1999, toen de prijs van het aandeel ten opzichte van de boekwaarde per aandeel daalde naar 0,55 keer.

Een extreem lage marktwaarde in verhouding tot de boekwaarde kan erop duiden dat de beleggers rekening houden met een afwaardering van de bezittingen of met een toenemend faillissementsrisico (vooral bij mijnen met een hoge schuldenlast). Ook deze indicator biedt dus ook geen sluitend antwoord op het vraagstuk of de goudmijnen weer gunstig gewaardeerd zijn of niet…

russia-kazakhstan-gold

Hoeveel waarde zit er in goudmijnen?

Leverage

Alex Dumortier schrijft in een analyse voor Motley Fool dat goudmijnen vooral met heel veel leverage opereren. Ze hebben relatief veel vaste kosten, waardoor ze erg kwetsbaar zijn bij een prijsdaling van goud. Ook zijn de mijnen, hoe goed het management ook is, afhankelijk van de ontwikkeling van de goudkoers. Daalt de prijs nog verder, dan maken ook de beste mijnen op een gegeven moment geen winst meer. Tenslotte hebben de mijnen veel financiële leverage, omdat hun bezittingen voor een steeds groter deel gefinancierd zijn met schulden.

Volgens Bloomberg heeft het Market Vectors Gold Miners ETF (GDX) sinds 2009 een beta van 1,68 ten opzichte van de goudkoers. Dat betekent dat de aandelen van goudmijnen nog 68% meer volatiel bewegen dan goud zelf. Het grote gevaar van de goudmijnsector is een verdere daling van de goudprijs zelf. Fundamenteel zou de mijnen een zeer risicovolle belegging, die bijzonder goed kan uitpakken bij een stijging van de goudprijs.

Foto van Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *