Zilver was beste belegging in derde kwartaal 2012

Hieruit blijkt dat zilver over de afgelope drie maanden de grootste winnaar was met een relatieve waardestijging van 31,1%. Goud volgde op afstand met een prijs die 14,3% hoger was dan drie maanden geleden. De nummers twee en drie waren respectievelijk stookolie en gas, brandstoffen die door de gestegen olieprijs ook wat duurder zijn geworden. Ook veel grondstoffen deden het goed, wat voor een groot deel verband houdt met de droogte in de VS en Rusland. Daardoor is de oogst van voedingsmiddelen als mais, tarwe en soja dit jaar slechter en is er dus minder aanbod op de wereldwijde markt. Voor een gedeelte speelt ook de monetaire verruiming door verschillende centrale banken mee, want die drijven meer en meer beleggers richting grondstoffen.

Grondstoffen worden nog steeds gezien als een tastbare belegging, één die bescherming kan bieden tegen inflatie. Daar valt nog wel wat op af te dingen, want de meeste grondstoffenhandel is net als de handel in edelmetaal vrij speculatief van aard. In de praktijk wordt maar een klein gedeelte van de totale vraag naar grondstoffen omgezet in fysieke levering. Daar komt bij dat veel grondstoffen simpelweg minder praktisch zijn als hedge tegen inflatie dan goud of zilver. Grondstoffen zijn niet altijd goed houdbaar en nemen aanzienlijk meer ruimte in beslag dan edelmetalen als goud en zilver.

Amerikaanse aandelenindices zaten ook aan de goede kant van de streep met bescheiden winsten voor de Dow Jones, de S&P 500 en de Nasdaq. De Japanse Nikkei 225 bleef achter en is de afgelopen drie maanden een paar procent weggezakt. Over de afgelopen zes maanden zakte de Nikkei 225 met meer dan 10%. De slechtste beleggingen van het afgelopen kwartaal waren de Amerikaanse dollar (-3,7%), Amerikaanse staatsobligaties (-0,4%), varkensbuiken (-4%) en magere varkens (-20%).

Afbeelding afkomstig van Finviz (Klik voor grotere versie)

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀20 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo