Zilverprijs opnieuw onderuit na plotselinge verkoopgolf

De zilvermarkt kenmerkt zich door dit soort opvallende koersbewegingen, die in gang worden gezet door een ongebruikelijk groot volume aan contracten dat plotseling verhandeld wordt. Ook in april was het raak, toen de zilverprijs als gevolg van een verkoopgolf van 9.000 contracten in 10 minuten tijd ook met ongeveer $0,60 omlaag ging. Door in een korte tijd veel beloftes op zilver aan te bieden worden de kopers overweldigd en blijft de prijs dalen tot er weer een steunpunt gevonden is waarop alle contracten een koper hebben gevonden.

Gisteren werden er tussen 9:30 en 9:40 Amerikaanse tijd in totaal 9.157 nieuwe contracten voor levering van zilver aangeboden, een veelvoud van het gemiddelde volume van 500 tot 700 contracten per 5 minuten gedurende de rest van de handelsdag (zie grafiek). Elk contract heeft betrekking op een belofte om 5.000 troy ounce aan zilver, dus een simpele rekensom leert ons dat er alleen in die tien minuten voor bijna 45,8 miljoen troy ounce aan beloftes op zilver werd uitgeschreven. Om dat in perspectief te plaatsen: de U.S. Mint verkocht over heel 2011 een recordhoeveelheid van bijna 40 miljoen 'Silver Eagle' muntstukken van 1 troy ounce en de jaarlijkse wereldwijde productie van fysiek zilver (inclusief recycling) ligt op iets meer dan 1 miljard troy ounce.

Vergelijkbare verkoopgolf in april

De verkoopgolf kwam in feite uit het niets, want voor zover wij weten was er op dat moment geen richtinggevend nieuws. Wel zagen we goud tegelijkertijd bijna een procent dalen, maar dat kan ook het gevolg zijn van arbitrage in computergestuurde handel. De verkoopgolf van iets meer dan 9.000 contracten was in omvang vrijwel gelijk aan die van 26 april en ook de koersdaling was toen ongeveer $0,60 groot. Een andere gelijkenis die we kunnen trekken is het overeenkomstige prijsniveau, maar dat kan natuurlijk ook toeval zijn. Op 26 april zakte de zilverprijs door de verkoopgolf van 9.000 contracten in tien minuten tijd van $28,90 naar $28,25, gisteren zakte de koers van $28,90 naar $28,30. Tenslotte viel het ons ook op dat de daling op hetzelfde tijdstip werd ingezet, namelijk om 9:30 (NYT).

Zoals we eerder al schreven is het niet logisch dat een verkopende partij zoveel zilvercontracten in een periode van slechts 10 minuten op de markt zet. Als er niet genoeg kopers te vinden zijn zakt de prijs en daarmee de uiteindelijke opbrengst. Iedere verkoper die een zo hoog mogelijke opbrengst wil halen uit het aanbieden van meer dan 9.000 contracten voor toekomstige levering van zilver zal deze gespreid over een langere periode aanbieden.

Zilverprijs zakte gisteren als gevolg van plotseling aanbod van ruim 9.000 contracten (Bron: SilverDoctors)

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀20 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo