Zuid-Korea kocht in februari 20 ton goud

Zuid-Korea is niet het enige land dat goud koopt, maar het is wel een land dat de aandacht trekt. Wie de ontwikkeling van de Zuid-Koreaanse goudreserve over de afgelopen jaren bekijkt zal meteen begrijpen waarom dat zo is. Het land had jarenlang maar 14,4 ton goud in de kluis liggen, maar kreeg in juni 2011 plotseling het idee om goud bij te kopen. Sindsdien is het hard gegaan, want in een paar maanden tijd kocht de centrale bank 40 ton goud bij. Niet veel later werd er opnieuw een substantiële hoeveelheid geel metaal van de markt gehaald, want in twee tranches werd er nog eens 30 ton aan de reserve toegevoegd. Daarmee kwam het totaal rond de jaarwisseling uit op 84,4 ton goud.

Met deze nieuwe aankopen van februari brengt het land haar totale goudvoorraad naar 104,4 ton. Procentueel klom de goudreserve in verhouding tot de totale reserves van de Zuid-Koreaanse centrale bank van 1,1% naar 1,5%. De aanschafprijs was slechts $1,03 miljard, wat omgerekend een kiloprijs van $51.500 oplevert. Wie de grafiek van de goudprijs in dollars erbij pakt komt tot de conclusie dat de Zuid-Koreanen een goede deal hebben gesloten. De spotprijs was pas laat in februari op dit niveau, de premie voor het fysieke metaal bleek nog zeer beperkt te zijn.

“Goud is een bezit dat dient als veilige haven en dat ons kan helpen om te reageren op zeer extreme wereldwijde financiële situaties. Ook verstrekt het goud het vertrouwen in de totale reserves van de centrale bank”, zo verklaarde de Zuid-Koreaanse centrale bank. Daar voegde men aan toe dat het aankopen van goud onderdeel is van een lange termijn standpunt, waar kleine prijsbewegingen weinig betekenis voor hebben.

Lange termijn strategie

Volgens de ranglijst van het IMF en de World Gold Council klimt Zuid-Korea met deze aankoop van 20 ton van de 36e naar de 34e plaats van landen met de grootste goudvoorraad. Zuid-Korea zag de waarde van haar valutareserves dalen door de waardedaling van het Britse pond en de euro tegenover de dollar. De totale omvang van de valutareserve wordt gemeten in dollars en dan zorgt een slechtere wisselkoers van andere valuta voor een lager totaal. Het Britse pond verloor 4% tegenover de dollar, de euro werd 3,2% zwakker tegenover dezelfde munt.

De Zuid-Koreaanse centrale bank maakt niet helemaal duidelijk hoeveel reserves het van iedere valuta heeft liggen. Wel laat ze weten dat de totale valutareserve gekrompen is van $328,91 miljard in januari naar $327,4 miljard in februari. Dat is een daling van $1,51 miljard. Zuid Korea heeft van alle landen in de wereld de op zes na grootste valutareserve. Tussen augustus 2012 en februari 2013 groeide de valutareserve (in dollars) van $316,88 naar $327,40 miljard.

Ook Zuid-Korea blijft goudvoorraad uitbreiden, in februari kocht het land 20 ton goud

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀20 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo