Door 14 ton goud te kopen brengt Zuid-Korea haar totale goudreserve naar 84,4 ton en stijgt het van de 40e naar de 36e plek op de ranglijst van landen met de grootste goudreserve. In verhouding tot de totale buitenlandse reserves is de hoeveelheid goud die Zuid-Korea bezit nog steeds minimaal. Door de aankoop van 14 ton goud stijgt het aandeel van 0,9 naar 1,2 procent van de totale reserves.
De Zuid-Koreaanse centrale bank maakte woensdag bekend dat het 14 ton goud heeft gekocht voor een prijs van $780 miljoen, omgerekend is dat $55.714 per kilo. De centrale bank liet weten dat het goud gekocht heeft “om het risico van de portfolio te spreiden”. Het is de vierde aankoop in anderhalf jaar tijd, zo schrijft Reuters. “Goud is een veilige, fysieke bezitting die (het land) in staat stelt effectiever om te gaan met veranderingen in de inteationale financiele omgeving”, aldus de verklaring van de Zuid-Koreaanse centrale bank.
De waarde van de Zuid-Koreaanse goudreserve van 84,4 ton is bij de huidige spotprijs bijna $4,7 miljard waard, veel meer dan de $3,76 miljard die Zuid-Korea er in de loop van de tijd voor betaald heeft. De goudreserve is nu bijna zes keer zo groot als in juni vorig jaar, toen Zuid-Korea een insignificante goudreserve had van slechts 14,4 ton. De Zuid-Koreaanse centrale bank kocht vorig jaar tussen juni en juli voor het eerst weer goud, nadat het tien jaar langs niets gekocht had. Door massaal goud te verzamelen volgt Zuid-Korea andere opkomende economieen die hun buitenlandse reserves willen diversificeren. Door goud te kopen beschermen de centrale banken hun balans tegen mogelijk waardeverlies van obligaties die in dollars uitgedrukt zijn.
Centrale banken kopen goud
De centrale banken zijn sinds 2010 netto kopers van goud. In 2011 kochten centrale banken gezamenlijk netto 457 ton goud, in de eerste drie kwartalen van dit jaar kwam daar nog eens 374 ton bij. Vergeleken met de eerste negen maanden van vorig jaar werd er dit jaar 2% meer goud gekocht. Particulieren kochten juist 8% minder goud dan vorig jaar, zo bleek uit het laatste rapport van de World Gold Council. Doordat centrale banken goud kopen wordt er een stevig fundament gelegd onder de goudprijs, want het ziet er niet naar uit dat centrale banken hun aankopen plotseling zullen stopzetten. Het gegeven dat centrale banken tegen de huidige goudprijs nog steeds massaal kopen geeft te kennen dat zij goud nog steeds aantrekkelijk geprijsd vinden.
Analist Philip Klapwijk van Thomson Reuters GFMS zegt er het volgende over: “De Zuid-Koreaanse aankoop van goud wijst op een sterke ondersteuning voor de goudprijs door centrale banken. Als de vraag vanuit de private sector een dip laat zien en de goudprijs daalt, dan staan centrale banken gereed om te kopen en de prijs daarmee te ondersteunen. Het is een substantiele bron van vraag in de totale goudmarkt.”
Reserves
De Zuid-Koreaanse centrale bank zag haar totale buitenlandse reserves in november met $2,6 miljard toenemen tot een recordhoeveelheid van $326,09 miljard. Daarmee breekt de Zuid-Koreaanse centrale bank voor de vierde maand op rij records. De centrale bank schrijft de stijgende buitenlandse reserves toe aan koersstijgingen, maar handelaren zeggen dat de Zuid-Koreaanse autoriteiten veel dollars hebben gekocht om de stijgende koers van de won ten opzichte van de Amerikaanse dollar af te remmen. Op 22 november kochten de Zuid-Koreaanse autoriteiten volgens valuta-handelaren bijna $1 miljard in de lokale markt om de won te verzwakken. Een zwakkere Zuid-Koreaanse valuta maakt het makkelijker om goederen te exporteren naar het buitenland. In die zin doet ook Zuid-Korea mee aan de wereldwijde valuta-oorlog, die volgens deskundigen makkelijk kan uitmonden in een handelsoorlog. De centrale bank van Zuid-Korea wilde niets kwijt over de vermeende interventies op de valutamarkt.
Zuid Korea breidde haar reserve uit van 14,4 in juni 2011 naar 84,4 ton in november 2012