Zwitserland heeft in 2014 netto 1.200 ton goud geëxporteerd naar Aziatische landen, zo blijkt uit cijfers van de Zwitserse douane. De grootste koper van het goud was India met in totaal 470,9 ton, gevolgd door Hong Kong en het Chinese vasteland met een netto import van respectievelijk 367 en 213 ton goud. Ook Singapore haalde vorig jaar veel goud uit de Alpenstaat, het totale volume kwam uit op 127,8 ton. Saudi-Arabië kwam op een vijfde plaats met een netto import van 59,5 ton goud.
Zwitserland exporteerde in 2014 in totaal 1200 ton goud naar Aziatische landen
Goudstandaard keek niet alleen naar de cijfers per land, maar maakte ook een balans op van de verschillende regio’s. Daaruit blijkt dat er het afgelopen jaar ook een beperkte hoeveelheid goud (74,4 ton) van Zwitserland naar de olieproducerende landen in het Midden-Oosten geëxporteerd werd. De rest van de wereld was netto leverancier van goud. Zo brachten Latijns-Amerikaanse landen brachten gezamenlijk 535,4 ton naar Zwitserland en leverden Afrikaanse landen 177,8 ton goud.
Zwitserland exporteerde vorig jaar 1.200 ton goud naar Aziatische landen
Goud verlaat kluizen in Londen
Europa exporteerde met 670,2 ton het meeste goud naar Zwitserland, maar dat cijfer wordt sterk vertekend door de export van goud uit de goudkluizen van Londen naar Zwitserland. Het Verenigd Koninkrijk was met 622 ton namelijk de grootste leverancier van goud. Veel van dat metaal is afkomstig uit goud-ETF’s, die fysiek goud als onderpand aanhouden in de kluizen van Londen. De belangstelling voor deze afgeleide goudbelegging was ook in 2014 beperkt.
Het Verenigd Koninkrijk bracht het meeste goud naar Zwitserland
Zwitserland
Zwitserland fungeert als een belangrijk knooppunt voor de wereldwijde fysieke goudmarkt, omdat het land een zeer stabiel politiek en economisch klimaat heeft en omdat het land vriendelijk is naar buitenlandse vermogens die op zoek zijn naar een veilige haven. Zwitserland heeft veel goudsmelterijen en goudkluizen en kan daardoor honderden tonnen aan goud importeren, bewaren, omsmelten en exporten. Daar maken landen volop gebruik van, want uit de statistieken van de Zwitserse blijkt dat het afgelopen jaar meer dan 120 landen het afgelopen jaar iets aan goud of zilver verhandelden via de Alpenstaat.
Goud verhuist van West naar Oost
De cijfers bevestigen de stroom van fysiek goud richting de opkomende economieën in Azië en in mindere mate richting het Midden-Oosten. Deze surpluslanden willen een groter deel van hun reserves omzetten in iets van tastbare waarde en blijven daarom goud kopen. De verwachting is dat deze trend de komende jaren zal aanhouden.