De Zwitsers hebben gisteravond met overweldigende meerderheid tegen het referendum over goud gestemd, zo meldt Bloomberg. De regering maakte gisteravond bekend dat 77% van de stemmen tegen het referendum was en slechts 23% voor. De peilingen suggereerden dat het nog spannend zou worden, omdat het aantal nee-stemmers niet veel groter was dan het aantal ja-stemmers. De opkomst was 49%. Het effect van deze uitslag op de goudmarkt was direct bij opening van de Aziatische handel zichtbaar. De goudprijs dook 2,7% omlaag tot minder dan €930 per troy ounce, het laagste niveau in meer dan vijf maanden tijd. De prijs van zilver maakte bij opening van de handel een duikvlucht van meer dan 5% tot een prijs van minder dan €380 per kilo. Op het moment van schrijven staan de prijzen van zowel goud als zilver hoger dan de slotkoers van afgelopen vrijdag. Dat ziet er als volgt uit.
Goudprijs maakt duikvlucht na afwijzing Zwitsers referendum over goud
Als het referendum een meerderheid had gehaald zou de Zwitserse centrale bank binnen vijf jaar meer dan 1.500 ton goud moeten kopen en zou ze niet meer in staat zijn om goud te verkopen. Vooral dat laatste was een probleem geweest, omdat de goudvoorraad daarmee een onbruikbare bezitting zou worden voor de centrale bank. En zou de centrale banken overgaan tot goud kopen, dan zou dat het de verdediging van de wisselkoers van 1,20 franc tegenover de euro onhoudbaar maken. De Zwitserse centrale bank was dan ook verheugd toen ze hoorde dat het referendum was weggestemd door de Zwitserse bevolking.
Zwitserse franc blijft sterk
Toch is de centrale bank niet helemaal uit de problemen. Het referendum over goud mag dan wel van de baan zijn, er ligt nog steeds een grote uitdaging in het handhaven van het plafond voor de Zwitserse franc. De wisselkoers met de euro kruipt weer richting de 1,20 franc per euro, de grens waarop de centrale bank moet interveniëren. Omdat de valutamarkt rekening houdt met meer monetaire stimulering in de Eurozone wordt de euro zwakker, waardoor ook de Zwitserse franc mee omlaag moet.
Zwitserse franc nadert opnieuw het plafond van 1,20