Op 30 november vindt er in Zwitserland een referendum plaats over een wel heel bijzonder onderwerp en wel over goud. De bewoners van het Alpenland krijgen drie vragen voorgelegd. De eerste is of de Zwitserse Nationale Bank (SNB) haar goudvoorraad moet ophogen tot 20% van al haar assets. De tweede is of het de SNB verboden moet worden om haar goud te verkopen en de derde is of het goud al dan niet binnen de eigen grenzen moet bewaard worden. Nu ligt 20% bij de Bank of Engeland en 10% bij de centrale bank van Canada.
Tot voor kort trok het referendum niet veel aandacht in Zwitserland zelf en zeker niet daar buiten. Maar nu het moment van de waarheid nadert groeit in de opiniepeiling het aantal voorstanders. Ongeveer 44% van de bevolking zou op dit moment een ‘ja’ stem uitbrengen. In reactie daarop groeit weer de onrust onder bankiers, beleidsmakers en beleggers. Het beleid van de SNB staat immers op het spel. De totale reserves van de SNB hebben een waarde van 522 miljard franc. Het leeuwendeel bestaat uit euro’s en ongeveer 30% uit dollars. Ongeveer 7,8% van de reserves bestaat uit goud.
Referendum
Een ja tegen het referendum betekent dat de Zwitsers de komende vijf jaren naar schatting 1.500 ton goud kopen. Dat zou betekenen, dat ze jaarlijks bijna 10% van de wereldwijde productie van goud moeten opkopen. Daar gaat uiteraard een prijsverhogend effect van uit. Het prijskaartje van deze operatie mag er met een bedrag van $67 tot $83 miljard stevig genoemd worden. De bank zou zich gedwongen kunnen zien een deel van haar valutavoorraad te verkopen en het ligt voor de hand dat dat vooral euro’s zullen zijn. Dat zou weer kunnen betekenen dat de euro in waarde kan dalen ten opzichte van de Zwitserse franc. Dat zou een forse streep door de rekening van de SNB zijn. Die heeft drie jaar geleden een beleid ingezet, waarbij de nationale munt nooit meer waard mocht zijn dan 1,20 franc in de euro. Een zwakke franc moest de exportsector een handje helpen en tevens ervoor zorgen, dat de inflatie niet zou omslaan in deflatie. De voorstanders van het referendum beweren echter, dat die winst maar tijdelijk is en dat een grote goudvoorraad en een harde Zwitserse franc de koopkracht van de doorsnee burger vergroot. Die ziet door dure importen zijn dagelijks leven steeds duurder worden. Het is voor de potentiële ja-stemmers allesbehalve een uitgemaakte zaak, dat een zwakke munt op de langere termijn de groei verhoogt.
Onhoudbare wisselkoers
In de afgelopen drie jaren heeft de centrale bank daarom op grote schaal euro’s ingekocht om de ondergrens van 1,20 franc per euro in stand te houden. Bij een ja wordt dit interventiebeleid een stuk kostbaarder. Niet alleen moet de bank de geldpersen laten draaien om euro’s te kopen om zo de franc te verzwakken, maar ook moet er steeds goud bijgekocht worden om de 20% te handhaven. Een ja zou kunnen betekenen dat de franc een stuk duurder gaat worden ten opzichte van de euro. De Zwitsers zouden zich zelfs genoodzaakt kunnen zien om een negatieve depositorente in te voeren om de aantrekkingskracht van de munt te verkleinen.
Centrale bank moet opnieuw ingrijpen om waardestijging franc te stoppen
Cor Wijtvliet
Over Cor Wijtvliet: Als econoom studeerde Wijtvliet af op economische geschiedenis en kent hij als geen ander de valkuilen en mogelijkheden van crises. Wijtvliet werkte tot de vorige crisis van 2008 als onderzoeker, analist en vermogensstrateeg voor banken en instellingen zoals het Nederlands Instituut voor het Bank- en Effectenbedrijf (NIBE), Centraal Bureau voor de Statistiek, KBW-Wesselius, Friesland Bank Securities en Van Lanschot Bankiers. Die wereld laat hij in 2009 achter zich en vestigt zich succesvol als onafhankelijk analist. Hij schrijft in 2009 onthullende commentaren en vileine columns en wordt regelmatig gevraagd zijn doortastende kijk op geld- en beleggingszaken te geven in de Nederlandse media. Zo was Dr. Wijtvliets opinie onder andere te zien, te horen en te lezen in RTLZ, Business Nieuws Radio (BNR) en Het Financieele Dagblad (FD).
Meer informatie:
- Opmerkingen en vragen kunt u richten aan: [email protected]
- Bezoek ook de website van Cor Wijtvliet en lees meer door hem geschreven artikelen
- U kunt Cor Wijtvliet boeken voor een inspirerende spreekbeurt. Laat u verrassen!
- Ontvangt u het Journaal niet rechtstreeks? Abonneert u zich dan hier!
- Volg Cor Wijtvliet op twitter: @wijtvliet
Een gedachte over “Zwitsers stemmen over hun goud”
Ook Marie le penn (Frankrijk) wil goud terug halen en verbod op verkoop CB.
http://www.express.be/business/nl/economy/na-duitsland-en-nederland-wil-ook-marine-le-pen-het-franse-goud-terug/209525.htm