$200 miljard aan olieprojecten afgeblazen door lage olieprijs

De afgelopen drie maanden is er wereldwijd voor ongeveer $200 miljard aan investeringen in de oliesector geannuleerd, zo bericht Gulf News. De reden ligt voor de hand, want door de daling van de olieprijs zijn veel projecten simpelweg niet rendabel meer voor oliemaatschappijen en hun investeerders. Vooral in de VS is het effect van de dalende olieprijs goed te merken. Olie-expert Christophe de Mahieu verklaarde tegenover Gulf News dat het aantal booractiviteiten daar ‘als een baksteen gevallen is’. Door de negatieve cashflow situatie zijn veel boorplatformen reeds stilgelegd.

us-oil-rig-countKosten besparen

Christophe de Mahieu heeft meer dan 25 jaar ervaring in de oliesector en is al meer dan tien jaar adviseur voor grote olieproducenten in het Midden-Oosten. Ook is hij manager geweest bij Exxon Corporation. In een gesprek met Gulf News zei hij dat het heel moeilijk te voorspellen is waar de olieprijs de komende zes maanden naar toe zal bewegen. Omdat het niet uit te sluiten is dat de olieprijs nog langdurig laag blijft ligt er veel druk op olieproducerende bedrijven om hun kostprijs omlaag te brengen. “Vooral kleine en middelgrote producenten zullen vaker moeten samenwerken”, aldus de Mahieu.

Door de daling van de olieprijs hebben veel olieproducerende bedrijven al gesneden in hun personeelsbestand. De operationele kosten in de sector zijn al met 10 tot 15 procent omlaag gebracht door personeel te ontslaan. “Dit gebeurt nu overal ter wereld bij olieproducenten en dienstverlenende bedrijven in de oliesector”, aldus de expert.

Daling olieprijs

Sinds de zomer van vorig jaar is de olieprijs meer dan gehalveerd, van een piek van $115 per vat in juni 2014 naar ongeveer $50 afgelopen maand. Een zwakke vraag en toenemende productie van niet-OPEC landen is de oorzaak van de extreme prijsdaling. Ondanks de wens van Iran en Venezuela om de productie terug te schroeven (en daarmee de prijs hoog te houden) hebben de twee grootste olieproducenten ter wereld, Saudi-Arabië en Rusland, besloten hun productie niet te verlagen. Beide landen willen olie niet langer gebruiken als politiek instrument en ook willen beide landen geen marktaandeel verliezen.

“Ik denk dat het beleid van de OPEC is om de markt te laten balanceren op basis van vraag en aanbod. Ze [de OPEC-landen] willen geen marktaandeel weggeven”, aldus de Mahieu.

Lees ook:

oil-production

$200 miljard aan olieprojecten afgeblazen door lage olieprijs

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo