De eigenaar van deze zeldzaam grote diamant vertelde direct na de veiling dat er twee grote bieders waren. Daardoor kwam de prijs zoveel hoger uit dan de $15 miljoen waar men aanvankelijk rekening mee hield. De hoogste bieder wil anoniem blijven, maar heeft wel aangegeven dat de diamant tentoongesteld zal worden in een museum. Alfredo J. Molina zei dat de diamant uniek is in zijn soort en dat de verkoop ervan voelt alsof je de 'Mona Lisa' van de hand doet.
De diamant was eigendom van aartshertog Joseph, die de steen doorgaf aan zijn zoon. Later werd de steen verkocht aan een anonieme koper, die de steen gedurende de Tweede Wereldoorlog veilig had opgeborgen in een kluis. In 1961 kwam de steen weer tevoorschijn, toen deze in Londen werd geveild. In 1993 werd de diamant opnieuw aangeboden op een veiling in Genève, waar veilingshuis Christie's het object verkocht voor $6,5 miljoen. In minder dan twintig jaar tijd is de waarde van de steen verdrievoudigd.
Tijdens de veiling van afgelopen dinsdag werd nog een tweetal andere diamanten aangeboden, maar op beide werd minder geboden dan de minimale vraagprijs. Een roze steen van 12,16 karaat kreeg een hoogste bod van 1,8 miljoen Zwitserse franc (SFr), ver beneden de vraagprijs. Een gele diamant van 70,19 karaat werd ook niet verkocht, omdat het hoogste bod van 2,8 miljoen SFr te laag was voor de verkopende partij.
Zeldzame diamanten zijn, net als andere collectors items, geliefd bij zeer vermogende mensen. Het zijn tastbare bezittingen die los staan van de financiële wereld en die onder bijna alle omstandigheden hun waarde weten te behouden. Net als goud zijn ook diamanten makkelijk te transporteren en te verstoppen en vertegenwoordigen ze heel veel waarde in een kleine verpakking.
Video van de veiling van de 76,02 karaats Archduke Joseph diamant
Een foto van de betreffende diamant die ruim $21 miljoen opbracht (Afbeelding van het AFP)