Beleggers in grondstoffen lazen tekenen aan de wand niet

Deze bijdrage is afkomstig van Beurshalte

De Bloomberg Commodity Index van 22 grondstoffen is in 2015 naar het laagste niveau gedaald van de hele crisis. Achteraf gezien kunnen we die daling gemakkelijk verklaren, maar dat is achteraf altijd gemakkelijk. Maar nog in augustus moest de hoogste baas van Glencore, Ivan Glasenberg, bekennen dat hij weinig zicht had op de ontwikkelingen in China en dat hij oprecht verrast was over de tuimeling van de grondstoffen.

De tekenen aan de wand lieten zich in de eerste helft van 2015 niet eenduidig lezen. In januari van het voorbije jaar voorspelde Goldman Sachs dat de prijs van zink in de loop van 2015 zou stijgen naar een niveau van $2.500 per ton. In december lag het niveau op de London Metal Exchange op $1.500. Goldman had zijn voorspelling gebaseerd op het sluiten van twee zinkmijnen in Australië en Ierland. Hetzelfde kan gezegd worden van de prijs van nikkel. Ook van dat metaal leken de vooruitzichten tamelijk rooskleurig. Uiteindelijk is de prijs van dit metaal met meer dan 40% getuimeld.

bloomberg-commodity-index

Bloomberg Commodity Index verder omlaag in 2015

Tekenen aan de wand

Met de voorspellingen van Goldman Sachs in het achterhoofd is het niet zo vreemd dat de sector zo traag reageerde op de feitelijke prijsdalingen. Het heeft maanden geduurd voordat bijvoorbeeld Glencore echt in beweging kwam en alsnog besloot voorrang te geven aan het verlagen van zijn schuldenlast ten nadele van zijn investeringsplannen. Ook Anglo American kwam pas in beweging toen het aandeel meer dan 70% van zijn waarde had ingeleverd. Ook dit bedrijf gaat gebukt onder een zware schuldenlast. Het bedrijf heeft nu besloten 60% van zijn mijnen te sluiten.

En toch waren er tekenen aan de wand die wel de juiste richting aangaven. We zijn het waarschijnlijk allemaal al weer vergeten, maar in januari van dit jaar ondernam een groep Chinese hedge funds een poging om de koperprijs ver omlaag te duwen, terwijl handelaren in London letterlijk en figuurlijk sliepen. De Chinezen ondernamen deze bear raid in de overtuiging dat Westerse handelaren te optimistisch waren. Die hadden te weinig oog voor de fundamentele veranderingen in China, waar het accent van de economie begon te verschuiven naar de consument. In een maand tijd daalde de koperprijs met 10%.

China

Veranderingen in de Chinese economie speelden ook een sleutelrol bij de ontwikkeling van de olieprijs. Ook hier werd lang gedacht, dat het allemaal niet zo’n vaart zou lopen. De meeste analisten gingen er in januari vanuit dat de olieprijs zich in de loop van 2015 geleidelijk zou gaan herstellen. Aan het eind van 2015 zou een vat Brent wel weer minimaal $70 dollar losten. Nog in mei leek het alsof ze gelijk zouden krijgen. Toen raakte de prijs van Brent heel even het niveau van commodities-4$67, maar daar is het bij gebleven. Het herstel was maar van korte duur, zoals we nu allemaal weten. Nu kiest de sector voor het scenario van ‘lower for longer ‘ en heeft het een streep gezet door investeringen ter waarde van $280 miljard. We weten nu, dat OPEC op de toppen van zijn kunnen blijft oppompen en dat bijvoorbeeld de Amerikaanse schalieproducenten koppig weigeren het hoofd in de schoot te leggen. Terwijl het aanbod hoog blijft en zelfs nog iets toeneemt, ontwikkelt de vraag zich maar mondjesmaat. De Chinezen kunnen met veel minder olie af!

De veranderingen in de structuur van de Chinese economie en de daarmee samenhangende groeivertraging blijken fnuikend uitgepakt te hebben voor de internationale grondstoffenmarkten in 2015. Het is moeilijk voor te stellen dat trends in 2016 plotseling een stuk beter gaan worden. Het ziet er naar uit dat het aanbod van metalen en olie ook in dit jaar nog de vraag zullen overtreffen. Dat zal de prijzen zeker geen goed doen. Op een herstel van formaat hoeven we waarschijnlijk niet te rekenen. Een nieuwe commodity boom kan nog wel enkele jaren op zich laten wachten. Daar past enige nuancering bij. Voorspellen is echt moeilijk, juist omdat het de toekomst betreft!

Cor Wijtvliet

Hoofdredacteur Beurshalte.nl

beurshalte-logoOver Beurshalte:

Dagelijks publiceert Beurshalte nieuwsbrieven en columns van leden van de redactie en van gastauteurs over de wereld van beleggen en alles wat ermee samenhangt. Daarnaast publiceert beurshalte wekelijks een nieuwsbrief met unieke inhoud over relevante beleggingsthema’s. Belangstellende lezers kunnen een gratis abonnement nemen. Als u geïnteresseerd bent, kunt u zich hier aanmelden!

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo