Deze bijdrage is afkomstig van Goudstandaard
De mijnbouwsector van Zuid-Afrika en de vakbonden van mijnwerkers willen platina promoten als reserve voor centrale banken. Dat blijkt uit een voorstel dat in handen is gekomen van persbureau Reuters. Centrale banken zouden het platina van de mijnen moeten opkopen om daarmee de pijn voor de mijnbouwsector te verlichten. De prijs van platina is sinds de piek uit 2011 met meer dan 40% gedaald en bereikte onlangs het laagste niveau in meer dan vijf jaar tijd.
Door de platinamijnen te ondersteunen blijven banen behouden in een sector die erg belangrijk is voor de economie van Zuid-Afrika. De mijnbouwsector is goed voor 7% van de economie van het land. Een groot deel van de wereldwijde platinaproductie is afkomstig uit dit land. Samen met Rusland vertegenwoordigen deze twee landen ruim 80% van de wereldwijde productie van dit edelmetaal, dat voornamelijk in de auto-industrie wordt gebruikt.
Op het moment van schrijven is de helft van alle platinamijnen in het land verlieslatend, maar het is geen gemakkelijk besluit om zomaar een mijn te sluiten. Niet alleen worden er dan veel mensen ontslagen, ook wordt er dan veel waarde vernietigd. Het opnieuw opstarten van een gesloten mijn is namelijk een kostbaar en tijdrovend proces. Zo kostbaar dat het voor de meeste mijnen aantrekkelijker is om tegen een verlies te blijven produceren.
Personeelskosten
Mijnbouwbedrijven als Lonmin, Glencore, Kumba Iron Ore en Sibanye Gold willen graag snijden in hun personeelsbestand, maar worden door vakbonden en de regering onder druk gezet om banen te behouden. De werkloosheid in Zuid-Afrika is al hoog en men vreest dat grote ontslagrondes in de mijnbouwsector opnieuw tot sociale onrust zullen leiden.
Deze problemen blijven beperkt als de centrale banken platina aan hun reserves toevoegen, want dat kan een stimulans geven aan de prijs van het edelmetaal. De Zuid-Afrikaanse mijnbouwsector richt zich tot alle vijf BRICS-landen. Mogelijk krijgt de sector steun uit Rusland, dat ook een grote mijnbouwsector heeft.
Sherman Act
Het plan om de mijnbouwsector te ondersteunen met het opkopen van platina is niet nieuw. Aan het einde van de 19e eeuw werd in de Verenigde Staten onder druk van de mijnbouwsector een nieuwe wet aangenomen die de overheid verplichtte tot het opkopen van zilver. Onder deze wet, de Sherman Silver Purchase Act, moest de regering jaarlijks ruim 4 miljoen troy ounce zilver opkopen om de prijs kunstmatig hoog te houden. Deze wet had desastreuze gevolgen, omdat het de overproductie van zilver in stand hield. Toen de regering stopte met het opkopen van zilver waren er zulke grote voorraden opgebouwd dat de zilverprijs naar een nieuw dieptepunt daalde.
Zuid-Afrikaanse platinamijnen vragen overheid en centrale bank om hulp