‘China kan in 2030 goud en andere metalen uit zeebodem halen’

De oud-minister Sun Zhihui verwacht dat China binnen twintig jaar over de kennis en technologie beschikt om waardevolle metalen uit de zeebodem te halen. Dat lazen we onlangs op Bullionstreet. De technologie ontwikkelt zich snel, maar op dit moment is er nog geen oplossing binnen handbereik die het grootschalig delven van grondstoffen op de zeebodem lucratief maakt.

Op het gebied van zeebodemverkenning heeft China nog een grote achterstand in te halen op de ontwikkelde landen, maar die achterstand wordt volgens Zhihui snel kleiner. Wetenschappers verwachten dat er ongeveer 480 miljoen tot 13,5 miljard ton aan gesteente van de zeebodem opgehaald kan worden voor de Chinese kust, gesteente dat vervolgens gescheiden kan worden van de waardevolle metalen. De regering van Papoea-Nieuw-Guinea heeft in januari al toestemming verleend aan het Canadese bedrijf Nautilus Minerals voor het delven van koper en goud uit de zeebodem. Daarvoor is een gebied toegewezen dat 50 kilometer uit de kust ligt.

Vorig jaar was China bij de groep landen die is aangesloten bij de Inteational Seabed Authority. Deze organisatie houdt zich bezig met het opgraven van grondstoffen uit de zeebodem. Naast goud en koper kunnen er ook andere metalen gevonden worden op de bodem van de zee, zoals cobalt, mangaan, ijzererts, nikkel en aluminium. Mangaan komt op de zeebodem voor in de vorm van kleine knollen (zie Wikipedia), die bestaan uit een mengsel van ijzer- en mangaanoxide. Deze knollen, die qua omvang meestal niet veel groter zijn dan een aardappel, zijn in de loop van miljoenen jaren ontstaan.Op sommige gedeeltes van de zeebodem zou 70% van het oppervlak bedekt zijn met deze mangaanknollen.

Elders op Wikipedia lezen we dat mangaan veel wordt gebruikt als additief bij staalproductie. Door mangaan kan zuurstof en zwavel verwijderd worden bij de productie van staal. Het mangaan zorgt ervoor dat het staal beter te bewerken is en dat het ook sterker wordt. Verder wordt mangaan gebruikt in batterijen en in katalysatoren. Ook in de glasindustrie wordt al langer gebruik gemaakt van mangaan, omdat dit overgangsmetaal het glas paars kan kleuren.

Het opgraven van grondstoffen uit de zeebodem brengt aanzienlijk hogere kosten met zich mee. Zo moet er nieuwe apparatuur ontwikkeld worden die bestand is tegen de hoge druk op de bodem van de zee en tegen roestvorming. Daar komt nog bij dat er waarschijnlijk veel energie nodig is om de grote hoeveelheden puin te verwerken en naar het vasteland te brengen. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de milieuschade die mogelijk veroorzaakt wordt door het graven op de zeebodem.

Op de zeebodem zoeken naar goud, koper en andere metalen

Mangaanknollen op de zeebodem,

Foto van Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *