Analisten van verschillende banken laten doorschemeren dat er mogelijk een einde is gekomen aan de daling van de olieprijs. UBS, Société Générale en Citigroup voorzien in de tweede helft van dit jaar een herstel van de olieprijs, zodra de markt gewend is geraakt aan nieuw aanbod van olie uit Iran. Citigroup gaat nog een stap verder en adviseert beleggers om posities in olie vast te houden, omdat het mogelijk de beste belegging van het jaar wordt.
“Aanvankelijk krijgen we te maken met een nieuwe golf van aanbod uit Iran, maar zodra de markt dat effect heeft verwerkt zal de prijs stabiliseren. Ik denk dat we daarna kansen kunnen gaan zien in de oliemarkt. Olie wordt mogelijk de trade van het jaar, omdat het zo’n groot effect heeft op andere financiële activa die mee in prijs zullen stijgen”, zo verklaarde Citigroup analist Ivan Szpakowski tegenover Bloomberg.
Olieprijs herstelt in tweede helft 2016?
Dit jaar zakte de olieprijs met meer dan 17% tot een dieptepunt van minder dan $27 per vat. Daarna volgde een krachtige herstelrally, want op het moment van schrijven staat de prijs weer boven de $31 per vat voor zowel WTI als Brent olie. Lagere groeiverwachtingen in China, gecombineerd met een toenemende aanbod van olie en een record aan strategische olievoorraden drukt op de prijs van het zwarte goud.
De onbalans tussen vraag en aanbod in de oliemarkt zal vanzelf rechtgetrokken worden door een daling van de olieproductie in de Verenigde Staten, zo verklaarde grondstoffenanalist Dominic Schnider van de Zwitserse bank UBS tegenover Bloomberg. Analist Szpakowski voorziet een scenario waarin de prijs van een vat Brent olie weer zal stijgen tot $41 in het derde en $52 in het vierde kwartaal van dit jaar.
Is dit de kans om te beleggen in olie? De visie van de Citigroup analist wordt niet gedeeld door het Internationaal Energieagentschap (IEA). Zij verwachten dat de olieproductie in Iran dusdanig opgeschaald zal worden dat de olieprijs ook in 2016 nog laag zal blijven.
Lees meer:
- IEA: “Olieprijs verder omlaag in 2016″
- Olieprijs sinds 1988 niet meer zo laag ten opzichte van goud
- RBS: “Daling olieprijs rampzalig voor high-yield obligaties”