Deze bijdrage is afkomstig van Hollandgold
De prijs van platina kan verder onder druk komen te staan als platinaproducenten in Zuid-Afrika nog langer wachten met het sluiten van verlieslatende mijnen, dat beweren de Zuid-Afrikaanse vermogensbeheerder Momentum Asset Management en de Franse bank Natixis. Volgens de World Platinum Investment Council (WPIC) kan de totale platinaproductie van Zuid-Afrika dit jaar met 30% stijgen ten opzichte van een jaar geleden, toen stakingen de productie van veel mijnen lam legde.
Ongeveer 70% van de wereldwijde productie van platina is afkomstig uit Zuid-Afrika, maar door de daling van de platinaprijs kan meer dan driekwart van de mijnen niet meer winstgevend produceren, zo verklaarde vermogensbeheerder Simon Hudson-Peacock van Momentum tegenover Bloomberg. Door nog meer platina op de markt te brengen verslechteren ze het vooruitzicht voor platina, het edelmetaal dat sinds 2011 al 45% goedkoper is geworden. Daardoor blijven de voorraden op peil en kan de prijs nog langer onder druk blijven staan.
“Ik weet niet waar de platinaprijs naar toe zal bewegen, maar feit is dat het grootste deel van de mijnen onder water staat. De industrie als geheel moet de productie omlaag brengen”, aldus de vermogensbeheerder van Momentum Asset Management. Volgens hem zouden vier mijnen van Anglo America Platinum Ltd. moeten sluiten, evenals de Marikana platinamijn van Lonmin Plc. Deze vijf mijnen samen waren vorig jaar goed voor 15% van de totale platinaproductie in het land, ondanks het feit dat deze mijnen hard getroffen werden door de stakingen van vorig jaar.
Sociale druk
De platinamijnen in Zuid-Afrika staan onder publieke druk om te blijven produceren, ook als dat voor de aandeelhouders geen enkele toegevoegde waarde meer oplevert. De mijnen vormen een belangrijke bron van werkgelegenheid voor de Zuid-Afrikaanse economie en als een aantal hun deuren sluiten zal dat duizenden tot tienduizenden werknemers hun baan kosten. En dat terwijl één op de vier volwassenen in het land nu al geen werk kan vinden.
In de vier platinamijnen van Anglo America Platinum werken in totaal 22.981 mensen, terwijl Lonmin volgens haar jaarverslag 28.513 mijnwerkers op de loonlijst heeft staan. Het is dus geen gemakkelijk besluit om deze mijnen uit productie te halen, gezien de sociale impact op de samenleving.
“We zitten in een situatie waarin meer en meer Zuid-Afrikaanse platinamijnen onder de kostprijs produceren. We zijn enigszins verrast dat we niet meer pijn zien in de sector en dat niet meer mijnen hun deuren al gesloten hebben”, zo verklaarde grondstoffenanalist Nic Brown van Natixis. Het vooruitzicht voor platina is volgens hem ongunstig, omdat er door technologische ontwikkelingen steeds minder platina nodig is voor katalysatoren in auto’s.
Moeilijke tijden voor platinamijnen