Deze bijdrage is afkomstig van Beurshalte
Afgelopen jaar is de prijs van Braziliaanse koffie met maar liefst 30% gedaald. Daarmee presteerde koffie nog slechter dan bijvoorbeeld goud, koper of olie. Dat doet vreemd aan, want de koffieoogst in Brazilië valt al twee jaar op rij tegen door aanhoudende droogte. Toch zijn de Braziliaanse boeren helemaal niet ontevreden. Als ze hun koffie in dollars kunnen verkopen, ontvangen ze voor die dollars steeds meer lokale reales.
Dat is het beeld van dit moment bij soft commodities. De dure dollar heeft een grote impact op de vraag naar landbouwgewassen, zeker als die een prijs hebben uitgedrukt in dollars. Door de dure dollar importeren opkomende markten nu al minder Amerikaanse gewassen. Hun valuta’s zijn vaak scherp in waarde gedaald ten opzichte van de dollar. De Amerikaanse boeren zien de vraag uit Afrika en Azië naar graan en sojabonen opdrogen. Exporten van beide gewassen liggen fors onder het langjarig gemiddelde en het ministerie van landbouw is bang dat de exporten in 2016 nog verder omlaag gaan. Het ziet er immers naar uit, dat de Fed in 2016 de rente gaat verhogen, waardoor de dollar nog duurder gaat worden.
Sterke dollar
De sterke dollar zal de waarde van valuta’s van veel opkomende markten nog verder omlaag duwen. Die scherpe waardedaling maken boeren in veel van die landen echter alleen maar blij. De waardedaling van de lokale valuta’s is in landen als Rusland en Oekraïne zo sterk, dat hun gewassen uitgedrukt in die lokale valuta’s meer opbrengen!
Beide landen bieden het paradoxale beeld, dat de prijs voor graan uitgedrukt in dollars daalt. Boeren gaan echter meer produceren, omdat ze steeds meer geld ontvangen uitgedrukt in lokale valuta’s. En zo kan het gebeuren dat de prijs van mais in dollar termen 13% is gedaald op de Chicago Trade of Board, maar 42% in prijs is gestegen uitgedrukt in de Braziliaanse reaal. Als het om de valuta van Oekraïne gaat, de hryvinia, dan bedraagt de prijsstijging zelfs 150%.
Grondstofprijzen in verschillende valuta (Bron: Financial Times)
Een renteverhoging zal de verschillen alleen nog maar verder aanscherpen. De boeren en handelaren in de opkomende markten zullen er echter geen traan om laten, omdat zij hun inkomen zien stijgen. Het is echter niet alleen goud wat er blinkt. Die zwakke lokale munten hebben ook hun schaduwzijde. Boeren in die landen moeten vaak hun zaaigoed, kunstmest en pesticiden importeren. Door de zwakke munten schieten de prijzen van die goederen snel de lucht in. Kunstmest is in een jaar tijd 50% duurder geworden in Brazilië. Hier is duidelijk sprake van een boemerangeffect. Vooralsnog overheersen de positieve effecten van de dure dollar. Dat zal waarschijnlijk in 2016 niet veel anders zijn!
Cor Wijtvliet
Hoofdredacteur Beurshalte.nl
Dagelijks publiceert Beurshalte nieuwsbrieven en columns van leden van de redactie en van gastauteurs over de wereld van beleggen en alles wat ermee samenhangt. Daarnaast publiceert beurshalte wekelijks een nieuwsbrief met unieke inhoud over relevante beleggingsthema’s. Belangstellende lezers kunnen een gratis abonnement nemen. Als u geïnteresseerd bent, kunt u zich hier aanmelden!