Het investeringsfonds van Eric Sprott gaat een nieuw exchange-traded fund (ETF) lanceren dat volledig gedekt zal worden met fysiek platina en palladium. Er zullen 11,5 miljoen aandelen van $10 worden uitgegeven, waardoor het investeringsfonds $115 miljoen binnenhaalt om fysiek platina en palladium mee te kopen. Het nieuwe ETF zal op dezelfde manier gestructureerd worden als het bestaande PSLV, het zilverfonds dat Eric Sprott eind 2010 opzette en dat ook een volledige dekking met het edelmetaal kent.
Het nieuwe ETF voor platina en palladium is gericht op beleggingsfondsen en institutionele beleggers en moet het voor hen makkelijker maken om blootstelling te krijgen aan de prijsontwikkeling van deze metalen. Via het nieuwe ETF van Eric Sprott zitten beleggers immers wel dicht op het metaal, maar hebben ze geen omkijken naar de bezorging en opslag ervan. De aandelen van het nieuwe platina en palladium ETF zijn immers vrij verhandelbaar, waardoor ze in principe net zo liquide zijn als aandelen.
Het fonds focust zich op de lange termijn en zal dus niet laten leiden door prijsontwikkelingen op de korte termijn, dat maakte het beleggingsfonds van Eric Sprott immers bekend aan de US Securities and Exchange Commission. De prijs van platina is op moment van schrijven $1523, terwijl palladium voor $666 per troy ounce verhandeld wordt. Ten opzichte van tien jaar geleden staat platina drie keer zo hoog, terwijl palladium is verdubbeld in prijs. De twee edelmetalen zijn minder bekend dan goud en zilver, omdat ze geen monetaire functie hebben (gehad). In plaats daarvan kennen beide metalen veel industriële toepassingen, waardoor de koers ervan meer beweegt zoals die van een andere industrieel metaal zoals koper. Echter zijn palladium en platina zeer schaars, waardoor ze ook voor beleggers erg interessant kunnen zijn.
Door de uitgifte van 11,5 miljoen aandelen in het nieuwe ETF kan Eric Sprott in totaal $115 miljoen aan platina en palladium van de markt halen. Met de huidige dagkoers is $115 miljoen goed voor ruim 75.000 troy ounce aan platina of ruim 172.000 troy ounce aan palladium. Volgens data van Johnson Matthey staat 10.000 troy ounce aan palladium en platina gelijk aan respectievelijk 0,13 en 0,11 procent van het totale aanbod in beide edelmetalen over heel 2010. Daardoor zal het nieuwe ETF van Eric Sprott maar een marginale invloed hebben op de prijs van het metaal op de termijnmarkt.
Beleggers die aandelen kopen in het nieuwe platina en palladium ETF kunnen, mits ze minimaal 25.000 aandelen in bezit hebben, ook elke maand fysiek metaal opvragen uit de kluizen van Sprott Asset Management. De koers van het ETF zal meebewegen met de onderliggende waarde van het edelmetaal en met de wet van vraag en aanbod, waardoor alle aandelen uit het ETF samen meer waard kunnen zijn dan de onderliggende waarde op zichzelf (in dit geval de baren van platina en palladium in de kluis). Het PSLV zilverfonds van Eric Sprott wordt momenteel ook al voor 30% boven de onderliggende waarde verhandeld, waarmee beleggers aangeven een meerprijs te willen betalen om een positie in het ETF van Eric Sprott te krijgen.
Platina en palladium reageren door hun industriële toepassing sterker op de toestand van de economie dan goud en zilver, de edelmetalen die ook een monetaire functie hebben (gehad). Begin 2008 bereikte platina nog een hoogtepunt van $2252 per troy ounce, maar toen de crisis eind 2008 en begin 2009 in de meest kritieke fase zat daalde de prijs van dit edelmetaal tot slechts $800. Beleggers die in een ETF voor platina en palladium stappen moeten dus voorbereid zijn op de grote volatiliteit van de koersen.
Het platina en palladium ETF kent een managementvergoeding van 0,5 procent en er zullen ook kosten in rekening worden gebracht als een investeerder besluit aandelen van het ETF in te ruilen voor fysiek metaal. Dat zijn trouwens baren die voldoen aan de ‘Good Delivery Standard’ van de Londen Platinum and Palladium Market. Het edelmetaal zal worden opgeslagen bij de Royal Canadian Mint, een logische keus gezien het feit dat Canada het belangrijkste handelspunt is voor grondstoffen en daarvan afgeleide beleggingsinstrumenten. Morgan Stanley en RBC Capital Markets zullen de aandelen uitbrengen op de Amerikaanse beurs, terwijl Morgan Stanley met RBC Dominion Securities zal samenwerken om de aandelen van het ETF op de Canadese markt uit te geven.
Helaas is momenteel nog niet duidelijk wanneer dit nieuwe fonds daadwerkelijk opgestart zal worden. Gezien de details die nu al bekend zijn zal dit waarschijnlijk niet lang meer duren.