EU, VS en Japan stappen naar WTO over REEs China

De strategisch zeer belangrijke zeldzame aardmetalen vormen al langer een zorg voor westerse bedrijven. Zonder levering vanuit China dreigen productieketens stil te vallen en stijgen de kosten van de producten waarin REEs onmisbare schakels zijn. De stap naar de WTO is geen officiële klacht, maar is een verzoek tot het schikken van het sluimerende conflict. China liet in een reactie weten dat de stap van Europa, de VS en Japan de onderlinge relaties kan verstoren en stelt dat zij buitenlandse bedrijven gelijk behandelt.

Persbureau Reuters bericht:

President Barack Obama is voorafgaand aan de presidentsverkiezingen van november zijn houding ten opzichte van China kracht aan het bijzetten. Hij heeft onlangs een nieuwe overkoepelende instantie opgericht dat naar verwachting in de komende maanden operationeel wordt en waarvoor de vooaamste taak is om ervoor te zorgen China voldoet aan de WTO-regels.

Het kabinet van president Obama overweegt een WTO-klacht tegen anti-dumpingsmaatregelen die China eind vorig heeft ingesteld tegen Amerikaanse auto-exporten in te dienen. De beperkingen vanuit Peking over de uitvoer van de waardevolle mineralen begon in 2010 toen China de export van zeldzame aardmetalen naar Japan stopzette na een diplomatieke geschil. Al geruime tijd werd verwacht dat de Verenigde Staten en de EU een WTO-zaak over de export vanuit China van  zeldzame aardmetalen zou dienen, maar dat leek te worden afgewacht vanwege de uitspraak over een aparte zaak tegen Beijing over de export van een lange lijst van andere grondstoffen. Dat geschil werd in januari uiteindelijk in het voordeel van de Verenigde Staten, de EU en Mexico beslist nadat China het beroep verloor. Beijing heeft nog niet bekend gemaakt hoe zij van plan is om te voldoen aan de uitspraak van januari.

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo