Het is u misschien niet eens opgevallen, maar de olieprijs schommelt nu al enkele jaren in een relatief smalle bandbreedte van $90 tot $110 voor een vat WTI. Vergelijken we de volatiliteit in de olieprijs van de afgelopen drie jaar, dan zien we dat we sinds het uiteenvallen van Bretton Woods in 1971 niet meer zoveel stabiliteit hebben gehad in de olieprijs. De volgende grafiek laat het gewogen gemiddelde van drie jaar zien, gemeten vanaf 1967 tot en met nu.
Voor 1971 was de dollar nog gekoppeld aan goud en bleef de olieprijs zeer stabiel. Toen bevestigd werd dat dollars niet meer inwisselbaar waren voor goud begonnen olieproducerende landen een hogere prijs in dollars te vragen, daaruit volgde de oliecrisis. Eind jaren ’70 begon de olieprijs opnieuw fors te stijgen, vanwege de hoge inflatie van de dollar en de stijging van de goudprijs. Ook rond de eeuwwisseling en in de aanloop naar de financiële crisis van 2008 liep de volatiliteit van de olieprijs op. Ook deze periodes worden gekenmerkt door een oplopende inflatie.
Ondanks de oplopende spanningen in Oekraïne en het Midden-Oosten daalt de olieprijs. Dat komt omdat zowel Saoedi-Arabië als als Irak de olieproductie wisten op te schroeven en de VS haar productie zag stijgen naar het hoogste niveau in 27 jaar.
Olieprijs meest stabiel sinds uiteenvallen Bretton Woods (Grafiek via Bloomberg)
3 gedachten over “Grafiek: Olieprijs meest stabiel sinds 1970”
De olieprijs zakt omdat een lage olieprijs de achilleshiel van Rusland is…
En Saoedi-Arabië blijft de productie opschroeven, wat zou daar de reden achter zijn?
Very good question !
One may have a good chance to find a plausible direction in the Thoughts of “Another”