De voedselprijzen zijn sinds het begin van dit jaar al met 19% gestegen, zo blijkt uit de volgende grafiek op Zero Hedge. We zien de CRB Foodstuff Index, een index van grondstoffen als mais, boter, sojabonen, cacao, tarwe, graan, varkensbuiken en suiker. Schommelde deze index vorig jaar een lange tijd rond de 400 tot 410, sinds het begin van dit jaar is dezelfde index gestegen van ongeveer 365 naar 432 punten.
De CRB Foodstuff Index bestaat uit een groot aantal soft commodities
De explosieve stijging van de CRB Foodstuff Index wordt voornamelijk gedreven door hogere prijzen voor koffie en varkensbuiken. Deze ‘soft commodities’ stegen dit jaar al met respectievelijk 60 en 41 procent. De prijsontwikkeling van andere grondstoffen ziet u in de tweede grafiek van Finviz.
Vooral koffie en varkensbuiken werden fors duurder (Bron: Finviz)
Voedselprijzen en sociale onrust
De hoge voedselprijzen zijn problematisch, omdat de bevolking in heel veel landen relatief veel geld kwijt is aan voesel. Stijgen de prijzen, dat kan dat ontaarden in demonstraties en rellen. In 2011 zagen we de voedselprijzen ook razendsnel stijgen, met als gevolg sociale onrust in grote delen van Noord-Afrika en het Midden-Oosten. Daar hebben we eerder al over geschreven op Marketupdate, zie dit artikel.
Ook dit jaar blijft de prijsstijging van grondstoffen niet zonder gevolgen. We zagen al onrusten in Oekraïne, demonstraties in Spanje, Argentinië en Thailand en voedselrellen in Venezuela. Waarschijnlijk vergeten we dan nog veel landen, maar wat bijna al deze protesten met elkaar gemeen hebben is dat ze gedreven worden door economische motieven. De bevolking verzet zich tegen bezuinigingen, een hoge inflatie en stijgende kosten van levensonderhoud.
3 gedachten over “Grafiek: Voedselprijzen schieten omhoog”
Where is the inflation…
Volgens het CBS is er slechts 1.1% inflatie.
http://statline.cbs.nl/StatWeb/publication/?VW=T&DM=SLNL&PA=70936NED&D1=0&D2=(l-34)-l&HD=081020-1258&HDR=T&STB=G1
Alle artikelen in de boodschappenmand worden eens in de zoveel tijd een duppie of een kwartje goedkoper. Lijkt kruimelwerk, maar procentueel gaat het veel en veel harder dan die 1,1%.
Probleem met het hele inflatie en deflatie verhaal is dat alles op één hoop wordt gegooid. Heb je veel geld, dan koop je meer artikelen die in prijs dalen. Heb je weinig geld, dan koop je vooral die goederen die juist duurder worden.
Inflatie is een vrij nutteloos instrument om beleid op te bepalen, omdat de definitie van inflatie van het statistiekbureau zelf aan verandering onderhevig is en niet objectief is.