De olieprijs zakte deze week naar het laagste niveau in zeven jaar, maar volgens Fatih Birol van het Internationaal Energie Agenstschap (IEA) kan de prijs van olie volgende jaar nog verder dalen. “Als ik naar 2016 kijk zie ik niet veel redenen om een opwaartse druk op de olieprijs te verwachten. De vraag is zwakker en mogelijk zien we Iran volgend jaar terugkeren naar de oliemarkt”, zo verklaarde Birol in een gesprek met CNBC. Een lagere olieprijs in 2016 heeft uiteraard gevolgen voor de investeringen in de oliesector, zo voegde hij eraan toe.
De olieprijs zakte deze week onder de $40 per vat (zowel WTI als Brent) toen duidelijk werd dat het OPEC topoverleg van 4 december op niets was uitgelopen. Saoedi-Arabië zou gezegd hebben dat elk land voor zichzelf maar moet uitzoeken wat ze het beste uitkomt, een weinig hoopgevend teken voor beleggers die verwachten dat de prijs van het zwarte goud inmiddels wel een bodem bereikt heeft.
Lage olieprijs remt investeringen af
Dit jaar heeft de wereldwijde oliesector al ruim 20% minder geïnvesteerd dan vorig jaar, zo blijkt uit schattingen van het IEA. Dat is al de grootste daling in de geschiedenis, maar het ziet er niet naar uit dat 2016 veel beter gaat worden. Een overvloed aan goedkope olie uit Saoedi-Arabië en Iran en het extra aanbod uit Rusland en de Verenigde Staten zorgt voor een ruime overproductie op de wereldmarkt. Dat er minder geïnvesteerd wordt in nieuwe olievelden zal daarom op korte termijn weinig impact hebben op de olieprijs.
“We hebben de afgelopen dertig jaar nog niet eerder de situatie gehad dat de investeringen in de oliesector twee jaar op rij daalden. Dit zal gevolgen hebben voor de jaren die nog voor ons liggen”, zo verklaarde Birol tegenover CNBC.
Lage olieprijs zet rem op investeringen