Nergens in de wereld kan olie zo goedkoop geproduceerd worden als in Iran. Volgens Salbali Karimi, de directeur van Iran’s Central Oil Fields Company (ICOFC), kost het bij verschillende olievelden in Iran niet meer dan $1 tot $1,50 om een vat met ruwe olie te vullen. Ondanks die lage prijs neemt zijn bedrijf maatregelen om de kostenstructuur van zowel olie als gas verder te optimaliseren. “We verwachten dat de productiekosten van olie en gas naar een minimum zullen dalen, zodra alle projecten geïmplementeerd zijn”, aldus Karimi.
Karimi merkt op dat de olieprijs sinds 1973 eens in de zeven tot tien jaar grote koersbewegingen laat zien. Dat gebeurde ook in 1979 tijdens de Islamitische Revolutie in Iran en tijdens de Irak-Iran oorlog van begin jaren ’80. Sinds 2008 is de olieprijs ook weer meer volatiel geworden. “Dat komt omdat olie geen grondstof is. Ook zijn er veel factoren die een rol spelen in de prijsvorming.”
Volgens de topman van het Iraanse oliebedrijf kan de olie- en energiemarkt het niet lang volhouden met lage prijzen: “Ruwe olie heeft een optimale prijs waarbij de kosten en baten voor investeerders, producenten en consumenten redelijk zijn. Daarom moeten plotselinge prijsveranderingen voorkomen worden.”
Iran heeft overvloed aan goedkope olie
De bewezen oliereserve van Iran is met 150 miljard vaten de vijfde grootste ter wereld. Verreweg de meeste olievelden bevinden zich in het zuidwestelijke deel van het land, dicht bij de Perzische Golf. Deze olie kan dus heel goedkoop getransporteerd worden naar de rest van de wereld. De oliereserves van het Perzische land vormen ongeveer 10% van de wereldwijd in kaart gebrachte oliereserves. Met de Iraanse olieproductie van 2006 en de reserves die nu in kaart zijn gebracht kan het land nog bijna honderd jaar goedkope olie op de markt brengen.
De olieproductie van Iran bereikte in 1974 een piek van 6 miljoen vaten per dag. Dat niveau is niet meer gehaald door achtereenvolgens de Iraanse revolutie (1979), de acht jaar durende oorlog met Irak in de jaren ’80, het gebrek aan nieuwe investeringen en de Westerse sancties. Na 1995 zijn er veel nieuwe olievelden in kaart gebracht. Als volgend jaar de sancties worden opgeheven kan het land de wereld weer voorzien van een groot aanbod van goedkope olie.
Wereldwijde oliereserves volgens de OPEC