Iran negeert sancties en schroeft productie olie op

Iran wil haar olieproductie tussen nu en 2018 bijna verdubbelen van 3 naar 5,7 miljoen vaten olie per dag, zo maakte de Iraanse olieminister Bijan Zanganeh onlangs bekend. De strategie is opmerkelijk, omdat deze niet in overeenstemming is met de internationale sancties tegen het land. Eind vorig jaar werden de sancties versoepeld en ging Iran akkoord met een exportlimiet van 1 miljoen vaten olie per dag, maar alles wijst erop dat het land zich niet aan die afspraak zal houden.

Iran heeft grote olie- en gasreserves, de belangrijkste inkomstenbron van het Perzische land. Als gevolg van het atoomprogramma werden sancties opgelegd, waardoor de export van olie en gas bemoeilijkt werd. Nu de sancties zijn versoepeld zoekt het land meteen de grenzen op, want het liefst exporteert ze veel meer olie dan die limiet van 1 miljoen vaten per dag. Het plan is om de productie de komende jaren fors op te schroeven, maar dat zal alleen lukken met de hulp van internationale oliegiganten als Royal Dutch Shell, BP en Total. Deze bedrijven hebben de middelen en de kennis om nieuwe Iraanse olie- en gasvelden te exploiteren.

Export

In februari exporteerde Iran volgens het Internationaal Energie Agentschap (IEA) gemiddeld 1,65 miljoen vaten olie per dag. Een groot deel daarvan is bestemd voor de export, voornamelijk richting Azië. De grootste afnemers in deze regio zijn Japan, India, China en Zuid-Korea. Sinds de verlichting van de sancties hebben veel van deze landen nieuwe afspraken gemaakt met Iran. De meest opvallende deal is wel die tussen Iran en Rusland, niet alleen vanwege de omvang van de deal (ongeveer $20 miljard), maar ook vanwege het feit dat beide landen netto exporteur zijn van gas. In ruil voor Iraans aardgas biedt Rusland grondstoffen en materieel aan.De deal tussen Rusland en Iran is tegen het zere been van Washington, omdat deze in strijd is met de sancties. Het is de vraag hoe de Verenigde Staten hier op zullen reageren.

Iran exporteert veel olie naar Azië

Iran exporteert veel olie naar Azië (Wikipedia)

Foto van Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *