JP Morgan stopt met handel in grondstoffen?

JP Morgan Chase bracht onlangs een persbericht naar buiten waarin het bedrijf aangeeft op zoek te zijn naar ‘strategische alternatieven’ voor haar fysieke grondstoffenhandel. De zakenbank schrijft het volgende:

“Om de waarde te maximaliseren verkent JP Morgan de komende tijd een hele reeks van opties. Dat is inclusief – maar niet beperkt tot – een verkoop, een spin off of een strategisch partnerschap van de fysieke grondstoffenhandel. Gedurende deze verkenningsperiode blijft het bedrijf haar activiteiten in de fysieke grondstoffenhandel voortzetten en volledig ondersteunen.

JP Morgan heeft in de afgelopen jaren een leidinggevende positie opgebouwd in de grondstoffenhandel, waarmee ze een hoge omzet gerealiseerd heeft. Deze bedrijfstak is consistent uitgeroepen tot ’top client business’ in het jaarlijkse rapport van Greenwich Associates. Ook werd het recent door het tijdschrift Energy Risk verkozen tot derivatenhuis van het jaar.

De bank zal volledig toegewijd blijven aan haar traditionele bankactiviteiten in de grondstoffenmarkt, zoals het faciliteren van handel in financiële derivaten en de opslag en handel van fysieke edelmetalen. De bank zal liquiditeit blijven verschaffen en adviezen blijven verstrekken aan multinationals en instanties die jarenlang vertrouwd hebben op de expertise van JP Morgan op het gebied van wereldwijd risicomanagement.”

Federal Reserve

Het persbericht van JP Morgan komt enkele dagen na het besluit van de Federal Reserve om de grondstoffenhandel door banken onder de loep te nemen. In 2003 besloot de Amerikaanse centrale bank toestemming te verlenen aan commerciële banken om te handelen in de fysieke grondstoffenmarkt. Banken als JP Morgan en Morgan Stanley hebben miljarden verdiend met de handel in grondstoffen, maar volgens de Amerikaanse centrale bank hebben ze teveel macht verkregen in deze markten. Omdat de banken controle hebben over energiecentrales, metaaldepots en olieraffinaderijen zijn ze in een positie om de markt te manipuleren. Grote industriële afnemers van aluminium hebben de banken beschuldigd van prijsopdrijving, wat het gevolg zou zijn van de machtige positie die banken hebben. Banken zouden traag zijn met het uitleveren van aluminium, waardoor de premie op fysiek metaal stijgt. Banken die het metaal opslaan profiteren daarvan, omdat ze meer huur binnenhalen voor de opslag van metalen.

Het afgelopen decennium stegen de grondstoffenprijzen razendsnel, met als gevolg dat meer investeringsbanken zich op de grondstoffenmarkt stortten. Op het hoogtepunt haalden banken $15 miljard omzet uit de handel in grondstoffen, zo schrijft Reuters. Sindsdien hebben toezichthouders een poging gedaan de handel voor eigen rekening door banken aan banden te leggen. Daarnaast werden er margeverplichtingen ingevoerd en werden er lagere limieten gesteld aan de maximale bonussen voor bankiers.

In 2012 haalden Amerikaanse banken ongeveer $6 miljard omzet uit de grondstoffenhandel, zo berekenden consultants van Coalition. Een groot deel van die omzet kwam voor rekening van derivatenhandel, maar er zijn ook veel banken actief in de fysieke markt. Dat doen ze om betere informatie te vergaren over de markt of om extra diensten aan te kunnen bieden aan klanten.

De Federal Reserve heeft banken in 2003 toestemming gegeven om te handelen in de grootste grondstoffenmarkten, zo lang er ook futurescontracten van betreffende grondstoffen bestaan waar de CFTC op toeziet. Zo kunnen banken wel handelen in ruwe olie en benzine, maar niet in ijzererts.

JP Morgan ChaseJP Morgan Chase overweegt handel in grondstoffen af te stoten?

Foto van Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *