De staking in een Zuid-Afrikaanse mijn van Anglo American Platinum doet denken aan de staking in de Marikana mijn van het bedrijf Lonmin. Daarbij vielen op 16 augustus maar liefst 34 doden en vele tientallen gewonden, nadat de politiemacht het vuur opende op de agressief geworden menigte. Sindsdien heerst er een gespannen sfeer in de goud- en platinamijnen in het Afrikaanse land, waarbij werknemers zich meer en meer verzetten tegen de slechte woon- en werkomstandigheden.
Reuters schrijft dat Zuid-Afrika beschikt over 80% van de wereldwijd bekende platinareserves. Daardoor heeft het slechte nieuws van de mijnen direct invloed op de prijs van platina, het edelmetaal dat vooral gebruikt wordt voor sieraden en kataysatoren in auto's. Veel van de problemen zijn terug te voeren op de slechte leefomstandigheden van de mijnwerkers, een teken dat het Afrikaanse Nationale Congres er niet in slaagt de armoede in het land terug te dringen.
Volgens het mijnbouwbedrijf Anglo American Platinum zijn de problemen dinsdagavond begonnen met een confrontatie tussen ongeveer 1.000 mijnwerkers en de bewakers van de mijn zelf, die zich verspreidde over andere mijnschachten. Slechts vier mijnen van Anglo American Platinum in deze regio zijn verantwoordelijk voor bijna 17% van de totale platinaproductie van dit bedrijf, dat in zijn geheel 40% van de totale wereldwijde platinaproductie voor haar rekening neemt. Het bedrijf heeft meer dan 19.000 mijnwerkers in dienst, maar staat onder zware druk sinds de enorme prijsdaling van platina in het najaar van 2008. Toen zakte de prijs in een paar maanden tijd van meer dan $2.000 naar slechts $800 per troy ounce. Analisten houden er rekening mee dat de platinamijnen van Anglo American Platinum mogelijk geherstructureerd zullen worden door het moederbedrijf Anglo American.
'Stakingen kunnen overslaan op goudmijnen'
Volgens Reuters kunnen de stakingen in de platinamijnen van de laatste tijd ook overslaan op de goudmijnsector in het land. De mijnwerkers van de Beatrix goudmijn, die gemanaged wordt door het mijnbouwbedrijf Gold Fields (4e grootste ter wereld), zouden ook van plan zijn het werk neer te leggen. Een afvallige van het Afrikaans Nationale Congres (ANC), Julius Malema, is het gezicht geworden van de officieuze “Anybody But Zuma” rebelllie binnen het ANC. Hij verzet zich tegen het beleid van Jacob Zuma, de president van Zuid-Afrika. Dinsdag riep Malema al op tot een nationale mijnstaking en woensdag herhaalde hij deze woorden op één van de populairste radiostations van het land.
Malema pleit voor een nationalisatie van de mijnen in Zuid-Afrika en een beter salaris voor hun mijnwerkers. Ministers van de regering en leiders van de mijnwerkersvakbond die gelieerd zijn aan het ANC bestempelen Malema als een ''onverantwoorde opportunist''. Onder het armste gedeelte van de bevolking is er veel steun voor Malema. Volgens Malema staan de ANC-partij en de NUM-vakbond aan de kant van de mijnbouwbedrijven en komen ze te weinig op voor de belangen van de de arme meerderheid van de Zuid-Afrikaanse bevolking.
De koers van het aandeel Anglo American Platinum zakte woensdag met 3,88% als gevolg van de staking. Ook moederbedrijf Anglo American, dat 80% van de aandelen van Anglo American Platinum in bezit heeft, zag de waarde van haar aandelen wegzakken. Bij de opening van de handel zakte de koers van hun aandeel met 3%, maar later op de dag werd dat verlies verkleind tot 1%. Concurrent Lonmin, eigenaar van de platinamijn waar in augustus een staking volledig uit de hand liep, verloor in de afgelopen vier weken bijna een kwart van haar beurswaarde. Woensdag ging het aandeel van Lonmin met 4,26% onderuit.
Mijnwerkersstaking bij een platinamijn in Zuid-Afrika
Platinaprijs is flink gstegen sinds incident bij mijn van Lonmin op 16 augustus (Bron: Kitco)