Het gaat al een tijdje niet goed in de opkomende markten en dat begint zich te vertalen in prijsdalingen voor belangrijke grondstoffen als olie en koper. De prijsdalingen worden gedeeltelijk uitgelokt door de muntverzwakking van de betreffende landen, maar insiders vrezen voor meer onheil. Prijsdalingen kunnen weleens een voorbode zijn van een afzwakkende groei in China, de grootste markt voor grondstoffen ter wereld.
Een lagere groei in landen als Turkije, Brazilië, Argentinië en India kan tot gevolg hebben dat de grondstofintensieve export van China gaat afnemen. Deze beweging komt op een tijdstip dat Beijing pogingen doet de groei van zijn schuldenlast in te tomen. Dat probeert de Chinese overheid door de groei van kredietverlening aan private partijen in te beperken. De dure dollar maakt bovendien grondstoffen duurder voor de Chinese kopers.
Grondstoffen onder druk
Het is feitelijk een samenloop van ongunstige omstandigheden, waardoor toekomstige verwachtingen fundamenteel veranderd zijn. Op het moment van schrijven zijn industriële metalen volgens de Bloomberg Industrial Metals Index met bijna 20% in prijs gedaald ten opzichte van de top in april van dit jaar. Zodoende is er bijna sprake van een zogeheten berenmarkt. De prijs van koper komt weer aardig in de buurt van het zeer lage niveau van juli 2017. Hetzelfde beeld is te zien bij metalen als zink, nikkel en aluminium. Of prijzen gaan herstellen of niet hangt voor een groot deel af van de het besluit van de Chinese overheid om wel of niet de economie te gaan stimuleren als de vertraging daadwerkelijk doorzet en de handelsoorlog met de VS escaleert.
Stimulering ligt gevoelig in China. Beijing probeert alweer een jaar meer grip te krijgen op de kredietverlening. Daarbij gaat de aandacht vooral uit naar kredietverlening door schaduwlanden en peer-to-peer lending. Volgen sommigen boekt de overheid hier succes en dat kan betekenen dat bedrijven noodgedwongen hun verwachtingen voor de vraag naar metalen neerwaarts moeten bijstellen. Dat is ook af te lezen aan het massaal verkopen van koper futures in Shanghai. Beleggers hebben er nog maar weinig vertrouwen in, omdat ze minder vertrouwen hebben in de economische ontwikkeling van het land.
Koperprijs in dalende trend
Lagere productiekosten
Niet alleen ongunstige ontwikkelingen in China hebben een negatief effect op prijzen voor commodities. Ook de verzwakking van veel valuta in de opkomende markten doet weinig goeds. Muntverzwakking maakt productie goedkoper en daardoor stijgt het aanbod juist op een moment dat prijzen toch al de neiging hebben om te dalen. Het kan zodoende van kwaad tot erger gaan.
Uiteraard zijn er ook wel lichtpuntjes. Sommige beleggers denken dat de Chinese overheid toch gaat stimuleren. Het gaat immers nog steeds goed in de bouw en aanverwante sectoren. Ook wijzen ze erop dat het niet met alle commodities slecht gaat. De kolenprijzen zijn op het hoogste niveau in zes jaar en ook de prijzen voor ijzererts en het mineraal vanadium hebben de neiging te stijgen. Dat neemt allemaal niet weg dat de meeste hedge funds en handelaren negatief zijn en blijven op koper. Zeker nu de valuta in de opkomende markten allemaal de neiging hebben te verzwakken, is er maar weinig bereidheid veel risico te lopen!
#commodities have never been cheaper #gold #silver #oil #palladium #metals #uranium #platinum #copper #Lithium pic.twitter.com/ZBFyjraJ1j
— Crottaz Olivier, CEFA (@crofin67) September 3, 2018
Cor Wijtvliet
Deze bijdrage is afkomstig van www.corwijtvliet.nl
Tot slot:
- Hebt u opmerkingen en/of vragen? Mail ze gerust aan: [email protected]
- Of via mijn twitteraccount: @wijtvliet
- Voor meer door mij geschreven artikelen bezoekt u mijn website: www.corwijtvliet.nl
- Of bezoek www.Beurshalte.nl
- Ontvangt u het Cor Wijtvliet Journaal niet rechtstreeks? Abonneert u zich dan hier!
Vindt u deze columns van Cor Wijtvliet interessant, dan kunt voor €25 per jaar donateur worden van het CorWijtvlietJournaal. Ook kunt u een geheel vrijwillige bijdrage overmaken naar NL14RABO0156073676, ten name van Wijtvliet Research.
Donateurs krijgen niet alleen zonder vertraging het CorWijtvlietJournaal in hun mailbox, maar kunnen ook rekenen op een wekelijkse extra nieuwsbrief met vijf beleggingstips van Cor Wijtvliet. Neem voor meer informatie contact op met Cor Wijtvliet via het hierboven genoemde mailadres.